A. Ryż do risotto, grzyby suszone 300g, marchewka
B. Łosoś- 2 kawałki
C. masło,cebula, bulion warzywny ,sól, pieprz, papryka czerwona wędzona, czosnek granulowany, tymianek suszony, sok z cytryny,
D. plasterek cytryny, papryka czerwona wędzona
Kremowe risotto z grzybami lesnymi ,marchewka i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Namoczyć grzyby w gorącej wodzie i odstawić na ok 30min. Następnie ugotować je do miękkości w tej wodzie lekko soląc. Po ostudzeniu drobno posiekać.
2.Marchewkę pokroić w paski a później w słupki. Cebule drobno posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać masło i dodać cebulę aż się zeszkli. Po tym czasie dodać marchewkę i wszystko dusić około 15min.
3.Posiekane grzyby dodać do cebuli z marchewką i dobrze wymieszać. Smażyć około 5min.
4.Na patelnie wsypać opakowanie ryżu do risotto.Dobrze wymieszać i podlać bulionem. Czekać aż ryż wszystko wchłonie i dodawać kolejne partie bulionu. Gdy ryż będzie już miękki dodać 2łyżki masła. Doprawić solą,pieprzem i czosnkiem.
5.Filety z łososia oprószyć solą,tymiankiem, pieprzem i papryka czerwoną. Smażyć na patelni grillowej z niewielką ilością masła z obu stron.
6.Całość wyłożyć na talerz, łososia skropić sokiem z cytryny, obok położyć plasterek cytryny i posypać talerz czerwona papryka dla dekoracji
Porady
Ja używałam bulionu z warzyw z wcześniejszego obiadu ale można zastąpić go bulionem z kostek rosołowych...
Komentarze