Domowe spaghetti

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bazą sosu jest domowy przecier pomidorowy

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
    0,5l domowego przecieru pomidorowego
    5 ząbków czosnku
    4 średnie cebule
    1 papryka (ja wybrałam żółtą)
    opakowanie makaronu do spaghetti
    starty żółty ser
    100ml czerwonego wina ( ja dodałam półsłodkie)
    odrobina oleju do smażenia
    sól
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    wybrane zioła i przyprawy ( w moim przypadku była to papryka czerwona wędzona w proszku, zioła prowansalskie,czosnek granulowany)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0x6mltu 1. Przygotowujemy warzywa. Cebule i papryka kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Mięso mielone przyprawiamy papryka w proszku, solą , pieprzem i ziołami,dodajemy odrobinę oliwy i dobrze mieszamy
  • image-0f5ibrv 2. Na rozgrzana patelnię wlewamy odrobinę oleju. Podsmażamy pierw czosnek przez 3min, dodajemy cebule i paprykę dusimy ok 10min.
  • image-106ohuc 3. Do podduszonych warzyw wlewamy wino i czekamy aż alkohol odparuje. Dodajemy mięso mielone,dobrze wszystko mieszamy i smażymy kolejne 10 min. Dodajemy przecier pomidorowy.
  • 4. W tym czasie kiedy sos dusi się na małym ogniu wstawiamy makaron. Gotujemy go al dente w dużej ilości osolonej wody. W trakcje odcedzania makaronu dolewamy pół szklanki wody z gotowania i dodajemy do naszego sosu i doprawiamy jeszcze do smaku. Gotujemy 3min.
  • 5. Całość wykładamy na talerz i posypujemy startym serem. Smacznego

Porady

Jeśli ktoś nie ma gotowego przecieru pomidorowego, może zrobić go dusząc świeże pomidory bez skórki i gdy zmiękną przetrzeć je przez drobne sito. Jedyny minus to wydłużenie czasu przygotowywania potrawy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować