Kremowe risotto z kurczakiem i warzywami

  • wyświetlono: 743 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kremowe risotto z kurczakiem i warzywami jest odpowiedzią na pytanie wielu osób – czy można trochę odchudzić risotto? A właściwie to odtłuścić, bo tradycyjne risotto nabiera swojej kremowej konsystencji dzięki obecności sporej ilości masła. Całość podkręca się parmezanem, dzięki czemu danie nabiera jeszcze więcej aromatów i jednocześnie dodatkowych kalorii. Co w takim razie mają począć fani risotto, którzy starają się unikać tłuszczów nasyconych ze względów na zdrowie lub walkę o wymarzoną sylwetkę? Powinni spróbować ziołowe risotto z kurczakiem, które stało się kremowe za sprawą ricotty.

  • 3 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Mięso z piersi kurczaka – 1 duża sztuka
Papryka żółta – 1 sztuka
Marchew – 1 sztuka
Pietruszka – 1 sztuka
Por – 1/2 sztuki
Szalotka – 1 sztuka
Olej rzepakowy – 2 łyżki
Ryż do risotto – 150 g
Domowy bulion
Ricotta – 1/2 opakowania
Sok z cytryny – 1 łyżka
Skórka z cytryny – 1 łyżeczka
Przyprawy: zioła prowansalski, świeża bazylia, pieprz, sól

Sposób przygotowania przepisu:

Kremowe risotto z kurczakiem i warzywami

  • 1. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić odrobiną soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Udusić na patelni. Odstawić.
  • 2. Szalotkę pokroić w drobną kostkę, paprykę, marchew, pietruszkę i pora według uznania, ale nie zalecam zbyt dużych kawałków, ponieważ będą się dłużej gotować.
    W międzyczasie zagotować bulion.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej, wsypać do niego ryż. Należy dać mu się zeszklić, jednak trzeba pamiętać aby mieszać co chwilę żeby go nie przypalić. Zajmie to tylko chwilkę. Następnie dodać na patelnie szalotkę i jeszcze chwilę podsmażyć.
  • Kremowe risotto z kurczakiem i warzywami4. Po tym czasie zawartość patelni zalać gorącym bulionem do przykrycia ryżu. Zmniejszyć ogień. Mieszać co chwilę.
    Gdy ryż pochłonie całą wodę dodać kolejną porcję bulionu, zamieszać. Następnie dodać pozostałe warzywa i dalej mieszać.
  • 5. W momencie gdy bulion zostaje wchłonięty należy dolać kolejną porcję do zawartości patelni. Czynności te należy powtarzać aż ryż i warzywa będą gotowa. Pod koniec dodać przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka.
  • 6. Gotową potrawę odstawić z kuchenki, dodać ser ricotta, posiekaną bazylię (kilka listków) sok i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać i ewentualnie przyprawić do smaku.
    Potrawa najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

Porady

Potrawa najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżKurczakpaprykarisotto

Komentarze

Podobne przepisy

Risotto z kurczakiem i warzywami

Dodane przez: piranija

Risotto z kurczakiem i warzywami

Uwielbiam ryż w każdej postaci...

Risotto z kuczakiem i papryką

Dodane przez: Alex M

Risotto z kurczakiem i papryką

Często robię różne wersje tego...

Risotto z kurczakiem i warzywami

Dodane przez: beti27

Risotto z kurczakiem, serem camembert i warzywami

Smaczne risotto z kurczakiem

Kolorowe risotto z kurczakiem i warzywami

Dodane przez: beetle

Kolorowe risotto z kurczakiem i warzywami

Polecam na szybki obiad.

Risotto z kurczakiem i warzywami

Dodane przez: nightwish

Risotto z kurczakiem i warzywami

Zdrowe, pożywne, a przede wszystkim...

RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM

Dodane przez: duszek

RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU...

Risotto to popularna włoska potrawa.Dziś...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE