REKLAMA

Kremowe risotto z kurczakiem i warzywami

wyświetlono: 3142 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Kremowe risotto z kurczakiem i warzywami jest odpowiedzią na pytanie wielu osób – czy można trochę odchudzić risotto? A właściwie to odtłuścić, bo tradycyjne risotto nabiera swojej kremowej konsystencji dzięki obecności sporej ilości masła. Całość podkręca się parmezanem, dzięki czemu danie nabiera jeszcze więcej aromatów i jednocześnie dodatkowych kalorii. Co w takim razie mają począć fani risotto, którzy starają się unikać tłuszczów nasyconych ze względów na zdrowie lub walkę o wymarzoną sylwetkę? Powinni spróbować ziołowe risotto z kurczakiem, które stało się kremowe za sprawą ricotty.

opublikowany: 28.05.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • Mięso z piersi kurczaka – 1 duża sztuka
    Papryka żółta – 1 sztuka
    Marchew – 1 sztuka
    Pietruszka – 1 sztuka
    Por – 1/2 sztuki
    Szalotka – 1 sztuka
    Olej rzepakowy – 2 łyżki
    Ryż do risotto – 150 g
    Domowy bulion
    Ricotta – 1/2 opakowania
    Sok z cytryny – 1 łyżka
    Skórka z cytryny – 1 łyżeczka
    Przyprawy: zioła prowansalski, świeża bazylia, pieprz, sól
Ocena:

(średnia 4.5 z 168 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić odrobiną soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Udusić na patelni. Odstawić.
  • 2. Szalotkę pokroić w drobną kostkę, paprykę, marchew, pietruszkę i pora według uznania, ale nie zalecam zbyt dużych kawałków, ponieważ będą się dłużej gotować.
    W międzyczasie zagotować bulion.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej, wsypać do niego ryż. Należy dać mu się zeszklić, jednak trzeba pamiętać aby mieszać co chwilę żeby go nie przypalić. Zajmie to tylko chwilkę. Następnie dodać na patelnie szalotkę i jeszcze chwilę podsmażyć.
  • Kremowe risotto z kurczakiem i warzywami 4. Po tym czasie zawartość patelni zalać gorącym bulionem do przykrycia ryżu. Zmniejszyć ogień. Mieszać co chwilę.
    Gdy ryż pochłonie całą wodę dodać kolejną porcję bulionu, zamieszać. Następnie dodać pozostałe warzywa i dalej mieszać.
  • 5. W momencie gdy bulion zostaje wchłonięty należy dolać kolejną porcję do zawartości patelni. Czynności te należy powtarzać aż ryż i warzywa będą gotowa. Pod koniec dodać przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka.
  • 6. Gotową potrawę odstawić z kuchenki, dodać ser ricotta, posiekaną bazylię (kilka listków) sok i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać i ewentualnie przyprawić do smaku.
    Potrawa najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

Porady

Potrawa najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Risotto z warzywami i kurczakiem

Risotto z warzywami i kurczakiem to świetny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad.

kategoria: Dania główne risotto Ser opublikowany: 24.04.2016 | wyświetlono: 8732 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Kremowe risotto z dynią i kurczakiem

Pyszne, kremowe risotto z dynią to moja propozycja na pożywny, jesienny obiad.

kategoria: Dania główne risotto Ser opublikowany: 22.10.2014 | wyświetlono: 1859 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE