Krem z pieczonej papryki z domowymi zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.zacierki: Mąkę wsypać do miseczki, wbić jajko i dodać odrobinę wody. Wody dodajemy tyle żeby ciasto nie lepiło się w kulę ale było bardziej suche,coś w rodzaju kruszonki.Zagniatamy zacierkę i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Zacierkę rozsypujemy nad gotującą się zupką partiami aby kluski nie zlepiły się ze sobą. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy ok.5min.
2.zupa krem: Papryki myjemy, osuszamy i nacieramy oliwą. Pieczemy w piekarniku aż skórka zacznie się marszczyć. Gdy skórka się pomarszczy, czekamy chwilę az przestygnie a następnie obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, zalewamy bulionem i wrzucamy pokrojona marchewkę. Zagotowujemy i dodajemy paprykę. Gotujemy około 30 minut. Następnie zupę miksujemy i ponownie zagotowujemy na ogniu by móc ugotować na niej zacierki. W tym czasie wrzucamy zacierki i gotujemy je w zupie 5 minut. Doprawiamy sola, pieprzem, mieloną papryką. Zalewamy zupę zahartowaną śmietanką. Dekorujemy czarnym sezamem.
Komentarze