Krajanki

4.93 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smak tych pysznych, pachnących miodem i makiem ciasteczek pamiętam z dzieciństwa. Piekła je moja babcia.

Składniki:

  • Na 40 sztuk:
    ● 5 szklanek mąki
    ● 2 jajka
    ● 2 margaryny
    ● 1 szklanka gęstej śmietany
    ● 3 łyżki cukru
    ● 100 g drożdży
    ● żółtko do smarowania
    ● 1 op. maku z bakaliami
    ● kilka łyżek miodu
Wystaw ocenę:

4.93 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krajanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto: margarynę
    siekamy z mąką, dodajemy
    jajka i drożdże wymieszane
    ze śmietaną i cukrem. Wstawiamy
    na 30 min do lodówki.
  • 2. Ciasto wałkujemy na cienki
    placek i rozsmarowujemy
    mak. Zwijamy ciasno w rulon,
    a następnie kroimy na kawałki
    (3-cm). Smarujemy roztrzepanym
    żółtkiem.
  • 3. Układamy na blaszce dość
    luźno, bo podczas pieczenia
    urosną. Pieczemy w temp.
    170 °C ok. 30 minut, aż będą
    rumiane. Wkładamy do miski
    i gorące polewamy roztopionym
    miodem. Miskę przykrywamy
    ściereczką i odstawiamy,
    aż krajanki ostygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

3.85 (625 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

4.02 (619 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować