Krajanka makowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przesłała Michalina Kanafe

  • Łatwy

Składniki:

  • - herbatniki paczka: 3 sztuki
    - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mak: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - mleko: 0.5 litra
    - margaryna kostka: 1 sztuka
    - cukier wanilliowy: 2 sztuki
    - cukier: 12 dekagramów
    - mleko: 0.25 szklanki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka

    - cukier: 2 łyżki
    - mleko: 2 łyżki
    - margaryna: 2 łyżki
    - kakao: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty

Krajanka makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksując, dodajemy wymieszane cukier, mak, mąkę i proszek do pieczenia oraz żółtka.
  • 2. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 °C. Studzimy.
  • 3. Przygotowujmy masę: mleko zagotowujemy z margaryną, cukrem i cukrami waniliowymi. Gotującą się masę zagęszczamy mlekiem wymieszanym z mąkami pszenną i ziemniaczaną. Gorącą masę wylewamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy. Od razu wykładamy herbatniki.
  • 4. Przygotowujemy polewę: podgrzewamy wszystkie składniki, aż się rozpuszczą i połączą. Zdobimy ciasto i odstawiamy, by ostygło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Herbatniki Herbata Herbata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować