Torcik krajanka orzechowo makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto 1
Zagnieść ze wszystkich składników. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem, na wierzch położyć masę orzechową. Piec 15-20 min w temp 180 stopni.
2.masa orzechowa
Orzechy posiekać. Rozpuścić margarynę na patelni na małym ogniu, dodac miód i cukier - wymieszać, aż się rozpuszczą składniki, uważać, aby sie nie przypaloło. Dodac orzechy i prażyc 3 minuty (nie więcej bo mogą być gorzkie)
3.Ciasto 2
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, dodac żółtka, delikatnie ubijać. Dodawac część mąki, delikatnie wymieszać, dodać pozostałą mąkę i proszek, wymieszać delikatnie. Wyłożyc na posmarowaną tłuszczem blachę. Piec ok 15 minut w 170 stopni.
4.Ciasto 3
Zrobić jak ciasto 2, dodatkowo na koniec dodać mak, wymieszać i wyłożyc na posmarowaną tłuszczem blachę. Piec ok 15 minut w 170 stopni.
5.Masa
1 1/2 szkl mleka wlać do garnka, zagotować, w tym czasie do reszty mleka wsypac budyń i mąkę, wymieszać. Gdy mleko się zgotuje wlewac pomału mleko ze składnikami i ugotowac jak zwykły budyń. Odstawic do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony budyń. Ucierać aż będzie puszyste.
6.Ułożenie:
Ciasto 1 z orzechami;
częśc masy;
Ciasto 3;
pozostała masa;
Ciasto 2;
można udekorować polewą czekoladową
Porady
ja dodaję mak "na oko", zwykle więcej, w zalezności czy chcę bardziej makowe czy nie
Komentarze