Torcik krajanka orzechowo makowa

0 (0 ocen)

Mieszanka z kilku przepisów

Składniki:

  • na blachę 25/30

    Ciasto 1
    1 i 1/2 szkl maki
    1/4 kostki margaryny
    1/4 szkl cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżeczka miodu
    pół łyżeczki sody

    masa orzechowa
    30 dag orzechów włoskich
    1/2 kostki margaryny
    2 łyzki miodu
    1/2 szkl cukru

    Ciasto 2
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki tortowej
    szczypta proszku to pieczenia

    Ciasto 3
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki tortowej
    4 łyżki maku sypkiego
    szczypta proszku to pieczenia

    Masa
    1/2 litra mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyzki budyniu śmietankowego
    1 kostka masła
    2/3 szkl cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Torcik krajanka orzechowo makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto 1
    Zagnieść ze wszystkich składników. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem, na wierzch położyć masę orzechową. Piec 15-20 min w temp 180 stopni.
  • 2. masa orzechowa
    Orzechy posiekać. Rozpuścić margarynę na patelni na małym ogniu, dodac miód i cukier - wymieszać, aż się rozpuszczą składniki, uważać, aby sie nie przypaloło. Dodac orzechy i prażyc 3 minuty (nie więcej bo mogą być gorzkie)
  • 3. Ciasto 2
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, dodac żółtka, delikatnie ubijać. Dodawac część mąki, delikatnie wymieszać, dodać pozostałą mąkę i proszek, wymieszać delikatnie. Wyłożyc na posmarowaną tłuszczem blachę. Piec ok 15 minut w 170 stopni.
  • 4. Ciasto 3
    Zrobić jak ciasto 2, dodatkowo na koniec dodać mak, wymieszać i wyłożyc na posmarowaną tłuszczem blachę. Piec ok 15 minut w 170 stopni.
  • 5. Masa
    1 1/2 szkl mleka wlać do garnka, zagotować, w tym czasie do reszty mleka wsypac budyń i mąkę, wymieszać. Gdy mleko się zgotuje wlewac pomału mleko ze składnikami i ugotowac jak zwykły budyń. Odstawic do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony budyń. Ucierać aż będzie puszyste.
  • 6. Ułożenie:
    Ciasto 1 z orzechami;
    częśc masy;
    Ciasto 3;
    pozostała masa;
    Ciasto 2;

    można udekorować polewą czekoladową

Porady

ja dodaję mak "na oko", zwykle więcej, w zalezności czy chcę bardziej makowe czy nie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Krab Mak Masa budyniowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować