Krajanka kajmakowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Z płatkami owsianymi, orzechami i czekoladą. Alternatywa dla tradycyjnego mazurka - krucha, odpowiednio słodka, o wyrafinowanym smaku. Atut - szybka do zrobienia.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 1 szklanka
    - płatki owsiane: 1 szklanka
    - cukier brązowy: 0.5 szklanki
    - masło (roztopione): 100 gramów
    - orzechy włoskie (posiekane): 0.5 szklanki
    - czekolada (mleczna, starta na wiórki): 1 sztuka
    - mleko skondensowane słodzone (gotowane 2h w zamkniętej puszce lub gotowa masa kajmakowa): 1 sztuka
    - soda: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Krajanka kajmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czas przygotowania podałam bez gotowania mleka skondensowanego - 2 godziny. Można wykorzystać również gotową masę kajmakową.
  • 2. Mąkę, płatki owsiane, sodę i cukier wymieszać. Dodać masło, wymieszać i podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić dno formy (ja to robię w szklanym naczyniu na tartę) i piec 10 minut w temperaturze 180ºC.
  • 3. Na gorący spód rozsypać orzechy, czekoladę, polać ciepłym karmelem uzyskanym z gotowania puszki mleka skondensowanego słodzonego, posypać drugą połową okruszków owsianych i piec około 20 minut w tej samej temperaturze.
  • 4. Przepis pochodzi z www.mojewypieki.blox.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować