Z płatkami owsianymi, orzechami i czekoladą. Alternatywa dla tradycyjnego mazurka - krucha, odpowiednio słodka, o wyrafinowanym smaku. Atut - szybka do zrobienia.
Krajanka kajmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czas przygotowania podałam bez gotowania mleka skondensowanego - 2 godziny. Można wykorzystać również gotową masę kajmakową.
2.Mąkę, płatki owsiane, sodę i cukier wymieszać. Dodać masło, wymieszać i podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić dno formy (ja to robię w szklanym naczyniu na tartę) i piec 10 minut w temperaturze 180ºC.
3.Na gorący spód rozsypać orzechy, czekoladę, polać ciepłym karmelem uzyskanym z gotowania puszki mleka skondensowanego słodzonego, posypać drugą połową okruszków owsianych i piec około 20 minut w tej samej temperaturze.
Komentarze