Kompot agrestowy na zimę

4.47 (172 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przedstawiam bardzo prosty kompot do słoików na zimę. Nie wymaga gotowania, a jedynie zalania gorącym syropem, dzięki czemu owoce nie rozpadają się, zachowując swój kształt. Przepis można stosować nie tylko do agrestu ale również truskawek, wiśni czy czereśni.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 4 litrowe słoiki)
    agrest
    1,5l wody
    700g cukru
    4 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Kompot

Kompot agrestowy na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kompot agrestowy na zimę 1. Najlepiej użyć agrestu, jeszcze trochę twardego. Przejrzały i miękki bardzo trudno oprawić i często pęka. Owoce myjemy i usuwamy końcówki. Jest to najbardziej pracochłonna czynność przy całym przedsięwzięciu ale można sobie ja umilić wykonując ja na słonecznym tarasie z kubkiem dobrej kawy :)
    Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy prze 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce wsypujemy w słoiku do ¾ jego wysokości.
  • Kompot agrestowy na zimę 2. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier oraz kwasek cytrynowy. Gorącym syropem zalewamy owoce.
  • Kompot agrestowy na zimę 3. Zakręcamy i odstawiamy wieczkiem do dołu do wystygnięcia. Słoiki powinny się same „zassać”. Jeśli wieczko jest jednak wypukłe powinniśmy taki słoik pasteryzować na sucho w piekarniku przez około 25 minut w 100 stopniach C lub tradycyjnie na mokro.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować