Kompot wiśniowy na zimę

4.92 (156 ocen)

  • 25 min

soki, sokami, ale najlepszy jest swój własny kompot wiśniowy :)

  • 25 min

Składniki:

  • wiśnie
    Na 1 litr wody / 8 łyżek cukru

    słoiki+dekielki
    wysoki garnek
Wystaw ocenę:

4.92 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Kompot

Kompot wiśniowy na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wiśnie na kompot wiśniowy 1. Wiśnie oczyszczamy z ogonków i myjemy.
  • zalewa cukrowa 2. Cukier rozpuszczamy w gorącej przegotowanej wodzie. Tak umyte wiśnie przekładamy do czystych słoików, zalewamy wodą z cukrem, oczyszczamy ranty słoików i zakręcamy czystymi i suchymi dekielkami.
  • Kompot wiśniowy - wekowanie 3. Słoiki wkładamy do dużego i wysokiego garnka zalanego wodą na dnie. Gotujemy 10 minut od zagotowanie. Wyjmujemy i odwracamy dnem do góry.

Porady

Wiśnie pozostawiamy w wodzie na godzinę ,aby sprawdzić czy nie mają w środku robaczywej niespodzianki. Po godzinie moczenia w wodzie jeśli gdzieniegdzie są żyjątka to wszystkie powinny wypłynąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować