kompot z mirabelek na zimę

4.93 (191 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, orzeźwiający, super dodatek do herbaty i lemoniad na zimę.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dojrzałe mirabelki - dowolna ilość
    cukier
    woda
    słoiczki ok 330ml lub większe
Wystaw ocenę:

4.93 (191 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kompot

Kompot z mirabelek na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mirabelki umyć, osuszyć, włożyć do słoiczków, do każdego słoiczka wsypać 2 łyżki cukru, zalać wodą do 2/3 wysokości słoiczka, mocno zakręcić, delikatnie potrząsnąć słoiczkiem, pasteryzować tradycyjne 20 minut, od zagotowania się wody w garze.

Porady

Jeśli mamy większe słoiczki to dajemy więcej cukru, na 500ml - 3łyżki, na 700ml - 4 łyżki, na 900ml - 5 łyżek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować