Kasza zapiekana po staropolsku to moja propozycja na obiad. Danie jest bardzo smaczne i syte. Kasza gotowana w wodzie grzybowej nabiera aromatu i smaku.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki
300 g kaszy perłowej
20 g suszonych grzybów
2 piersi pojedyncze z kurczaka
200 g śmietany (18%)
2 łyzki oliwy
1 puszka zielonego groszku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz
Kasza zapiekana po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć w 1/2 l wody najlepiej na całą noc, a następnie ugotować je do miękkości.
Odcedzić grzyby na sitku, ale wody nie wylewać.
Na wodzie w której gotowały się grzyby plus uzupełnić resztę wody posolić i ugotować kaszę.
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę o wielkości 1,5 cm i oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka z wszystkich stron lekko go przyrumieniając.
Grzyby posiekać drobno nożem.
Ugotowaną kaszę wymieszać z posiekanymi grzybami, kurczakiem, groszkiem odsączonym na sicie, szczypiorkiem, natką pietruszki i włożyć do naczynia do zapiekania.
Zapiekankę posmarować śmietaną, oprószyć szczypta soli i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Podawać posypaną natką pietruszki.
Komentarze