Zapiekana kasza jaglana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Umytą i osuszoną natkę drobno siekamy. Bakłażana, paprykę i cukinię kroimy w kostkę 1cm.
W garnku rozpuszczamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebule i smażmy aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek. Wówczas dodajemy paprykę i podsmażamy ją przez 3 minuty.
2.Dodajemy cukinię oraz bakłażana i smażymy jeszcze około 5 minut często mieszając.
3.Dodajemy wszystkie przyprawy i natkę, mieszamy.
W czasie, gdy warzywa smażą się to zagotowujemy wodę i prażymy kaszę tzn. na suchą patelnię wrzucamy surową kaszę jaglaną. Podgrzewamy ją na wolnym ogniu często mieszając aż poczujemy lekko orzechowy zapach. Wówczas przekładamy ją na sitku i przelewamy wrzącą wodą. Ma to na celu pozbycie się goryczki z kaszy jaglanej.
4.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Kaszę oraz krojone pomidory dokładamy do warzyw, mieszamy. Przekładamy zawartość garnka do naczynia żaroodpornego.
5.Zalewamy całość 1-1,5 szklanki wody. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy całość 30 minut pod przykryciem. Zapiekankę posypujemy pokrojoną w kostkę lub startą na tarce mozzarellą i zapiekamy jeszcze około 5 minut aż do rozpuszczenia sera.
Życzę smacznego
Komentarze