Ciasto orzechowe po staropolsku

  • wyświetlono: 38505 |
  • dodany do książki kucharskiej: 43 |
  • polecenia: 2

Przepis na ciasto orzechowe otrzymałam od mojej cioci, która piekła zawrze na święta. Bardzo mi posmakowało. Jest ciastem wyjątkowym. Od tamtej pory podtrzymuję jej tradycję.

Świeca Urszula
  • 60min

Składniki

20 dkg margaryny
2 żółtka
20 dkg mąki
2 łyżki wody zimnej

Masa:
30 dkg mielonych orzechów włoskich
20 dkg cukru pudru
6 jaj
2 białka
1 łyżka tartej bułki
1 szklanka rodzynek.

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto orzechowe po staropolsku

  • 1. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, wodę. Zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować wyłożyć na blachę 20x32 cm wyłożoną papierem pergaminowym.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem , dodać mielone orzechy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy, wsypać bułkę tartą, rodzynki, wymieszać.
  • 3. Masę wyłożyć na placek a pozostałą część ciasta , rozwałkować i położyć na wierzch. Ciasto orzechowe piec w piekarniku 35 min w tem. 180 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechy włoskieciasto świątecznerodzynkiciasto orzechowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Kora orzechowa z brzoskwiniami

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Kora orzechowa z brzoskwiniami

Zrobiłam po raz pierwszy. Rodzina...

Ciasto orzechowe

Dodane przez: alaaa

Ciasto orzechowe

Dla wielbicieli orzechów. Ciasto...

Ciasto orzechowe.

Dodane przez: Magda Garyga

Ciasto orzechowe

Coś dla amatorów mocno orzechowego...

Ciasto kokosowo - orzechowe

Dodane przez: Skotka

Ciasto kokosowo - orzechowe

Ciasto jest smaczne, podzielne...

ciasto

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto "Orzechowa trufla"

Ciasto jest ekstremalnie orzechowe...

orzechowa pychota

Dodane przez: Maggie79

CIASTO ORZECHOWA PYCHOTA

Delikatny biszkopt z orzechową...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE