Ciasto orzechowe po staropolsku

  • wyświetlono: 30707 |
  • dodany do książki kucharskiej: 43 |
  • polecenia: 2

Przepis na ciasto orzechowe otrzymałam od mojej cioci, która piekła zawrze na święta. Bardzo mi posmakowało. Jest ciastem wyjątkowym. Od tamtej pory podtrzymuję jej tradycję.

Świeca Urszula
  • 60min

Składniki

20 dkg margaryny
2 żółtka
20 dkg mąki
2 łyżki wody zimnej

Masa:
30 dkg mielonych orzechów włoskich
20 dkg cukru pudru
6 jaj
2 białka
1 łyżka tartej bułki
1 szklanka rodzynek.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto orzechowe po staropolsku

  • 1. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, wodę. Zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować wyłożyć na blachę 20x32 cm wyłożoną papierem pergaminowym.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem , dodać mielone orzechy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy, wsypać bułkę tartą, rodzynki, wymieszać.
  • 3. Masę wyłożyć na placek a pozostałą część ciasta , rozwałkować i położyć na wierzch. Ciasto orzechowe piec w piekarniku 35 min w tem. 180 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechy włoskieciasto świątecznerodzynkiciasto orzechowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Orzechowa delicja

Dodane przez: Jaga85

Ciasto orzechowa delicja

Ciasto pyszne i eleganckie! Słone...

Ciasto orzechowe

Dodane przez: Halina1

Ciasto orzechowe

Bardzo smaczne

image-1i7ujlx

Dodane przez: kuchcik89

Ciasto orzechowa pychotka

Ciasto jest pyszne! Idealne na...

image-0dwde79

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto jabłkowo- orzechowe

Ciasto z dużą ilością orzechów...

image-24fv3p9

Dodane przez: izaa_a

Ciasto kora orzechowa

to ciasto chyba każdy zna. Przepisów...

Ciasto orzechowo-jabłkowe

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto orzechowo-jabłkowe

Szybkie i łatwe w przygotowaniu...