Bitki po staropolsku

  • wyświetlono: 464 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Ten smak zapamiętam na zawsze… Proste i tradycyjne mięso uduszone w bulionie wołowym z cebulką… Kilka składników i mamy rewelacyjny rodzinny obiad…

32

Składniki

500 g schabu wieprzowego
2 duże cebule
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka bulionu wołowego
Sól
Pieprz
Koperek do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Bitki po staropolsku

  • 1. Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą. Każdy płat dokładnie przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w mące, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła. Zdejmujemy w patelni. Cebule kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy odrobine oleju, szklimy cebulę. Gdy jest już miękka przekładamy na nią mięso i podlewamy bulionem. Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu (około 40 minut). Gdy płyn wyparuje w razie potrzeby możemy podlewać mięso. Natomiast gdy zrobi się nam za dużo sosu, możemy go zagęścić zawiesiną z mąki (mięso przed wyjmujemy).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylatradycyjna kuchniaprzepis_miesiąca1000bitki po staropolskuz maminego przepiśnika

Komentarze

Podobne przepisy

Wielkanocna szynka po staropolsku

Dodane przez: alaaa

Wielkanocna szynka po staropolsku

Szynka dzięki temu że jest w zalewie...

Dodane przez: lucyna_rams

Indyk po staropolsku.

Doskonała potrawa na niedzielny...

Zrazy po staropolsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Zrazy po staropolsku

Obecnie nie pracuję. Zajmuję się...

świateczny bigos z grzybami i sliwkami

Dodane przez: Bożena Z.

Bigos po staropolsku z suszonymi grzybami,...

Bigos a'la po staropolsku jest...

Bitki po szlachecku

Dodane przez: kasiunia

Bitki po szlachecku

Gotuję codziennie dla siebie i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE