Bitki po staropolsku

5 (150 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Ten smak zapamiętam na zawsze… Proste i tradycyjne mięso uduszone w bulionie wołowym z cebulką… Kilka składników i mamy rewelacyjny rodzinny obiad…

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego
    2 duże cebule
    2 łyżki mąki pszennej
    1 szklanka bulionu wołowego
    Sól
    Pieprz
    Koperek do posypania
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Bitki po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą. Każdy płat dokładnie przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w mące, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła. Zdejmujemy w patelni. Cebule kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy odrobine oleju, szklimy cebulę. Gdy jest już miękka przekładamy na nią mięso i podlewamy bulionem. Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu (około 40 minut). Gdy płyn wyparuje w razie potrzeby możemy podlewać mięso. Natomiast gdy zrobi się nam za dużo sosu, możemy go zagęścić zawiesiną z mąki (mięso przed wyjmujemy).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować