Kasza bulgur - przepisy w kilka chwil

Kasza bulgur powstaje z pszenicy durum, uważanej za jedną najzdrowszych ziaren świata. Po zebraniu ziarna są gotowane, suszone, a następnie rozdrabniane. Na rynku dostępna jest kasza bulgur o różnych odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej. Bulgur ma lekko orzechowy posmak i jest łatwy do przygotowania. To pyszny zamiennik ryżu, ziemniaków czy innych rodzajów kasz. I choć za ojczyznę tego produktu uznaje się Bliski Wschód, coraz częściej kasza bulgur pojawia się w menu Polaków.

Kasza bulgur z warzywami

Kasza bulgur to z jednej strony pyszna propozycja na dodatek pełen węglowodanów do kotletów i surówki, ale z drugiej to produkt idealny do połączenia z warzywami. Kasza bulgur w formie sałatki na zimno lub wegetariańskiego obiadu zasmakuje nie tylko osobom, które wyłączyły z diety mięso. W zależności od smaku i przeznaczenia dania na stole może pojawić się sałatka z kaszą bulgur lub kasza bulgur z warzywami na gorąco. Kasza bulgur stanowi bazę do sycących dań typu pilaw np. kasza bulgur z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Jeśli w kuchni lubicie eksperymentować i połączyć kaszę z mięsem, warto podać leczo z kaszą bulgur. Droboziarnisty bulgur używany jest do sałatki kaisir, a także do tabbouleh.

Kasza bulgur - jak gotować

Do gotowania przyda się garnek z grubszym dniem. Kasza bulgur przed gotowaniem wymaga dokładnego przepłukania wodą - to zapewni lepszą teksturę ziarenek po ugotowaniu. Bulgur gotujemy w proporcji 2:1 (2 szklanki wody na 1 szklankę sypkiej kaszy). Ziarenka wsypujemy do wrzącej, osolonej wody. Dodajemy pół łyżeczki oleju i gotujemy na wolnym ogniu. Kasza bulgur powinna wchłonąć całą wodę. Gotową warto wymieszać za pomocą widelce, aby za bardzo się nie posklejała.

Kasza bulgur - kalorie i właściwości

100 g suchej kaszy bulgur zawiera 342 kcal, natomiast ugotowana kasza bulgur (100 g) to 83 kcal. Indeks glikemiczny produktu wynosi 46. Kasza bulgur charakteryzuje się sporą zawartością błonnika - z tego powodu polecana jest osobom, które mają problemy z układem trawiennym lub szukają produktu, który zasyca na dłużej. Szukając pysznego źródła łatwoprzyswajalnego białka również sięgnąć po kaszę bulgur. Ponadto produkt ten zawiera dawki potasu, wapnia, magnezu, kwasu foliowego i sodu.