Buraczki po staropolsku

  • wyświetlono: 8283 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszne buraczki zasmażane, podawane na ciepło lub zimno - w każdej odsłonie są pyszne. Na pewno każdy jadł takie u babci.

  • 60min

Składniki

-3 duże buraki
-2-3 łyżki masła
-2 łyżki mąki pszennej
-cebula
-ocet spirytusowy
-sól, cukier

Sposób przygotowania przepisu:

Buraczki po staropolsku

  • 1. Buraki ugotować do miękkości, w skórce, w osolonej wodzie (gotować około godziny). Ugotowane buraki wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić na nie drobno pokrojoną cebulę. Podsmażyć ją chwilę i dodać mąkę. Taką zasmażkę smażyć aż lekko przyrumieni się. Dodać do niej starte buraki, doprawić wszystko octem (na taką ilość buraków daję dużą łyżkę), cukrem i w razie potrzeby solą. Buraczki są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Porady

Przepis pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" (autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry), buraki są tam opisane jako dodatek do pieczeni baraniej lub dziczyzny, ale moim zdaniem są świetnym dodatkiem do pieczonych mięs lub mięsa w sosie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadszkola_babciburaczkiburaczki zasmażane

Komentarze

Podobne przepisy

Caprese z buraczkami

Dodane przez: Jaga85

Caprese z buraczkami

To pyszna sałatka z stylu włoskiego...

Buraczki z prażonym słonecznikiem

Dodane przez: JustKuchcik

Buraczki z prażonym słonecznikiem

Pyszna sałatka z gotowanych buraczków....

Sałatka z buraczkami

Dodane przez: dorota w

Sałatka z buraczkami

Pyszna sałatka z buraczkami, która...

Buraczki z miodem

Dodane przez: Goszka

Buraczki z miodem

Te buraczki z miodem są wspaniałym...

Buraczki w śmietanie

Dodane przez: Gregorhspeed

Buraczki w śmietanie

Po prostu uwielbiamy buraczki....

Buraczki do obiadu

Dodane przez: joanna30

Buraczki do obiadu

Takie buraczki robiła moja babcia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE