Buraczki po staropolsku

4.48 (159 ocen)

  • 60 min

Pyszne buraczki zasmażane, podawane na ciepło lub zimno - w każdej odsłonie są pyszne. Na pewno każdy jadł takie u babci.

  • 60 min

Składniki:

  • -3 duże buraki
    -2-3 łyżki masła
    -2 łyżki mąki pszennej
    -cebula
    -ocet spirytusowy
    -sól, cukier
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Buraczki

Buraczki po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotować do miękkości, w skórce, w osolonej wodzie (gotować około godziny). Ugotowane buraki wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić na nie drobno pokrojoną cebulę. Podsmażyć ją chwilę i dodać mąkę. Taką zasmażkę smażyć aż lekko przyrumieni się. Dodać do niej starte buraki, doprawić wszystko octem (na taką ilość buraków daję dużą łyżkę), cukrem i w razie potrzeby solą. Buraczki są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Porady

Przepis pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" (autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry), buraki są tam opisane jako dodatek do pieczeni baraniej lub dziczyzny, ale moim zdaniem są świetnym dodatkiem do pieczonych mięs lub mięsa w sosie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować