Zapiekanka tostowa

4.44 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jeśli macie ochotę na big tosta to polecam zapiekankę tostową. Bardzo ładnie się kroi po upieczeniu

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki
    1 chleb tostowy
    1 mała kapusta pekińska
    200 g szynki w plasterkach
    200 g sera żółtego w plasterkach
    5 łyżek majonezu
    1 duża cebula
    150 g pieczarek
    200 g śmietany (dałam 18%)
    2 jajka
    sól
    pieprz
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.44 (168 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zapiekanki Tosty Ser

Zapiekanka tostowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kromki chleba tostowego zrumienić na patelni lub w tosterze.
    Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć podpieczone kromki chleba, posmarować je cienką warstwą majonezu, na każdą kromkę ułożyć plasterek szynki i plasterek sera, a następnie warstwę pokrojonej kapusty pekińskiej.
    Układamy kolejną warstwę tostów, smarujemy majonezem, kładziemy plasterki szynki,sera i cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki. Przykładamy kolejną warstwą tostów.
    Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy zapiekankę.
    Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż śmietana się zetnie.
    Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować