KURCZAK PO STAROPOLSKU

  • wyświetlono: 2607 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny kurczak w chrupiącej złocistej skórce i z soczystym mięskiem.

20180711_125838

Składniki

kurczak świeży 1.2 kg.

Marynata:
sól 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
czosnek granulowany 1 łyżeczka
kminek 1/2 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
kolendra 1 łyżeczka
rozmaryn 1/2 łyżeczki
koperek suszony 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżki
olej 100 ml.

Sposób przygotowania przepisu:

KURCZAK PO STAROPOLSKU

  • image-1kruyiq1. Kurczaka umyć, osuszyć i poćwiartować.
  • image-2bltcmo2. Przygotować marynatę. Wszystkie składniki ze sobą zmieszać.
  • image-25cl1u23. Kurczaka dokładnie wymieszać z marynatą, tak aby każdy kawałek był w marynacie. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • image-07qjs1g4. Kurczaka wyłożyć na blaszce. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 45 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsomoj_niedzielny_obiadKurczaksezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylatymianekczosnekobiadkolendraz piekarnikarozmaryn

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czekoladka

Szynka po staropolsku

Moja rodzinka uwielbia takie domowe...

Wielkanocna szynka po staropolsku

Dodane przez: alaaa

Wielkanocna szynka po staropolsku

Szynka dzięki temu że jest w zalewie...

Dodane przez: lucyna_rams

Indyk po staropolsku.

Doskonała potrawa na niedzielny...

Kapusta po staropolsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Kapusta po staropolsku

Tę potrawę w mojej rodzinie gotuje...

świateczny bigos z grzybami i sliwkami

Dodane przez: Bożena Z.

Bigos po staropolsku z suszonymi grzybami,...

Bigos a'la po staropolsku jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE