Danie obiadowe które robi się samo, poezja smaków i aromatów zachwyci każdego a przy tym tanie, polecam na codzienny obiad.
1 godz. 10 min
Składniki:
60 dag karkówki bez kości
70 dag ziemniaków
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki pasty warzywnej Relish
sól morska do smaku
czubryca czerwona do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do ziemniaków do smaku
1 szklanka słodkiej śmietanki 22%
15 dag sera żółtego
pęczek natki pietruszki
Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki skrobiemy,myjemy kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w piórka, karkówkę kroimy na pięć równych plastrów, lekko rozbijamy.Pieczarki kroimy na grubsze cząstki.
Układamy w naczyniu pierwszą warstwę z ziemniakami, oprószamy solą oraz przyprawą do ziemniaków,
2.Następnie posypujemy piórkami cebuli, układamy pieczarki,na wierzch dajemy mięso, które smarujemy pastą warzywną relish, posypujemy solą pieprzem oraz czubrycą czerwoną.
3.Na mięso wylewamy śmietankę, posypujemy pokrojonym lub startym serem.Naczynie przykrywami i całość pieczemy około 1 godziny, na kilka minut przed końcem pieczenia, zapiekankę odkryć i lekko zrumienić.
Przed podaniem posypać grubo, posiekaną natką pietruszki.
Porady
Gdy nie mamy pasty relish zastąpimy ją zwykłym ketchupem.
Komentarze