Bardzo szybki i prosty obiadek, Idealny na rodzinne i niedzielne spotkanie przy stole.
Składniki:
ok. 1 kg karkówki wieprzowej
2 duże cebule
1,5 kg ziemniaków
sól
pieprz czarny świeżo mielony
pieprz kolorowy w kulkach
przyprawa do mięsa wieprzowego
rozmaryn świeży lub suszony
szczypta chilli w proszku
przyprawa do ziemniaków
oliwa
woda do podlania
Karkówka pieczona z cebulą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na plastry o grubości 1 cm, natrzeć solą, pieprzem i przyprawami. Cebule obrać i pokroić w pióra, oprószyć solą, dodać kilka kropel oleju lub oliwy i wymieszać z mięsem. Odstawić na ok godzinę do lodówki do ''przegryzienia się''.
2.Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze części (u mnie pionowe ćwiartki). Przełożyć do misy i wymieszać z przyprawą do ziemniaków i rozmarynem.
Na dnie naczynia do zapiekania rozprowadzić 2 łyżki oliwy, wyłożyć 3/4 części ziemniaków a następnie przykryć mięsem i cebulą.
3.Na wierzch wyłożyć resztę ziemniaków. Całość skropić oliwią i podlać wodą, tak ok 1 szklankę. Piec ok 1-1,5 godziny. W połowie pieczenia można przemieszać.
Komentarze