Karkówka pieczona z cebulą i ziemniakami

4.33 (195 ocen)

Bardzo szybki i prosty obiadek, Idealny na rodzinne i niedzielne spotkanie przy stole.

Składniki:

  • ok. 1 kg karkówki wieprzowej
    2 duże cebule
    1,5 kg ziemniaków
    sól
    pieprz czarny świeżo mielony
    pieprz kolorowy w kulkach
    przyprawa do mięsa wieprzowego
    rozmaryn świeży lub suszony
    szczypta chilli w proszku
    przyprawa do ziemniaków
    oliwa
    woda do podlania
Wystaw ocenę:

4.33 (195 ocen)

Karkówka pieczona z cebulą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na plastry o grubości 1 cm, natrzeć solą, pieprzem i przyprawami. Cebule obrać i pokroić w pióra, oprószyć solą, dodać kilka kropel oleju lub oliwy i wymieszać z mięsem. Odstawić na ok godzinę do lodówki do ''przegryzienia się''.
  • Karkówka z cebulą i ziemniakami 2. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze części (u mnie pionowe ćwiartki). Przełożyć do misy i wymieszać z przyprawą do ziemniaków i rozmarynem.
    Na dnie naczynia do zapiekania rozprowadzić 2 łyżki oliwy, wyłożyć 3/4 części ziemniaków a następnie przykryć mięsem i cebulą.
  • Karkówka pieczona z cebulą i ziemniakami 3. Na wierzch wyłożyć resztę ziemniaków. Całość skropić oliwią i podlać wodą, tak ok 1 szklankę. Piec ok 1-1,5 godziny. W połowie pieczenia można przemieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować