Łapa niedźwiedzia - karkówka pieczona z pieczarkami

4.41 (152 ocen)

  • 2 godz.

Nie pamiętam już skąd wzięła się ta nazwa, która nie ma praktycznie nic z tym daniem wspólnego, ale mimo to jest to naprawdę ekskluzywne a jednocześnie proste wydanie karkówki, które wśród mojej rodziny i znajomych zdobyło już bardzo wielu zwolenników

  • 2 godz.

Składniki:

  • kilogram karkówki
    2-3 duże cebule
    40 dag dużych pieczarek (duże cebule i pieczarki, bo szybciej się kroi :))
    słoik sosu tatarskiego Winiary
    słoik sosu czosnkowego Winiary (można zaryzykować sosy z innych firm, ale te polecam, bo są po prostu najlepsze)
    keczup (najlepiej wyciskany, bo wtedy się nie rozmaże)
    15 dag żółtego sera (może być tarty lub w plasterkach)
    sól bądź przyprawa uniwersalna , pieprz, papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.41 (152 ocen)

Łapa niedźwiedzia - karkówka pieczona z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy na około centymetrowe plastry, wkładamy do marynaty z odrobiny oleju, soli lub przyprawy uniwersalnej, pieprzu i papryki. Przykrywamy i wkładamy na min. 2 godziny do lodówki.
    Po tym czasie cebulę kroimy na krążki lub półksiężyce a pieczarki na półplasterki.
  • image-0udbhnm 2. Mięso układamy koło siebie na blasze bez smarowania tłuszczem, ewentualnie można ją wyłożyć papierem do pieczenia.
    Na całości mięsa najpierw układamy pokrojoną cebulę a później pokrojone pieczarki
  • image-17ous2n 3. Na pieczarki po całości najpierw rozsmarowujemy cały sos czosnkowy a potem cały sos tatarski, na koniec na całość wyciskamy kilka "nitek" keczupu.
  • 4. Blachę wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Po godzinie pieczenia na wierzch dania układamy ser i zapiekamy kolejne 15-20 min.
    Podajemy z ziemniakami i surówką na obiad lub z pieczywem na wykwintną kolację.
    Smacznego

Porady

W zależności od potrzeb możemy użyć więcej lub mniej karkówki, ale jeśli użyjemy mniej mięsa to trzeba ograniczyć ilości sosów, ponieważ jeśli będzie ich za dużo to mięso będzie nam "pływać". Czas pieczenia może się lekko skrócić lub wydłużyć w zależności od grubości i kruchości mięsa (ja zawsze zostawiam luźny, mały kawałeczek i pod koniec ustalonego czasu sprawdzam go widelcem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Karkówka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować