dla każdego coś pysznego - kalarepka wyborna z nadzieniem mięsnym, dla jaroszy z farszem grzybowo - ryżowym oraz dla dzieci z farszem mięsno - warzywnym i żółtym serem. :)
Średni
Składniki:
- młode kalarepki: 8 sztuk
NA SOS Z MłODYCH JARZYN:
- marchewka świeża: 4 sztuki
- pietruszka świeża: 2 sztuki
- seler (średni): 0.25 sztuki
- pomidory (niewielkich rozmiarów): 2 sztuki
- kapusta pekińska - liście: 3 sztuki
- bulion drobiowy (może być z kostki): 1 szklanka
- masło: 1 łyżka
- mąka (1 płaska łyżka): 1 łyżka
- śmietana gęsta 18%: 0.5 szklanki
- zielenina (pietruszka, koperek): 1 łyżka
- sól: 1 szczypta
- cukier: 1 szczypta
NA NADZIENIE Z MIęSA::
- mięso mielone (w zależności od upodobania): 25 dekagramów
- jajko surowe: 1 sztuka
- mała bułka (lub 3 łyżki ugotowanego ryżu albo 2 małe ugotowane ziemniaki): 0.5 sztuki
- cebula mała (zwykla): 1 sztuka
- masło: 1 łyżeczka
- woda: 2 łyżeczki
- sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
- zioła - tymianek, majeranek, bazylia, cząber (do smaku): 1 szczypta
NA NADZIENIE Z GRZYBóW I RYżU::
- grzyby świeże (pieczarki, maślaki, kozaki, itp.): 25 dekagramów
- ryż ugotowany na sypko: 1 szklanka
- jajko surowe: 1 sztuka
- cebula: 1 sztuka
- masło: 1 łyżka
- sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
- zielona pietruszka-posiekana: 1 łyżeczka
NA NADZIENIE Z SERA żółTEGO, WARZYW I MIęSA::
- ser żółty: 10 dekagramów
- warzywa ugotowane pokrojone w drobną kostkę (wziąść część warzyw do duszenia z kalarepką): 0.5 szklanki
- mięso (w zależności od upodobania) drobno posiekane (ugotowane lub uduszone lub usmażone): 0.5 szklanki
- cebula (mała): 0.5 sztuki
- masło: 1 łyżeczka
- sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
Kalarepki faszerowane na kilka smaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie z mięsa:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Zamiast niej można dosypać do mięsa kaszę mannę lub dodać ugotowany ryż albo starte ugotowane ziemniaki. Cebulę obrać, umyć, posiekać i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, przyprawy, wodę i dobrze wyrobić.
2.Nadzienie z grzybów i ryżu:
Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować w cienkie plasterki. Cebulę obrać, umyć posiekać, podsmażyć na jasnozłoty kolor na tłuszczu, dodać grzyby i dusić ok 15 min. Dodać ugotowany ryż, jajko, wymieszać, doprawić do smaku, dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
3.Nadzienie z sera żółtego, warzyw i mięsa:
Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu. Ugotowane warzywa drobno posiekać, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i doprawić do smaku.
4.Przygotowywujemy warzywa do duszenia (marchew, pietruszka, seler, pomidor, kapusta pekińska, etc); myjemy, obieramy ze skórek i drobno kroimy na kawałki.
5.Kalarepę oczyścić, opłukać, obrać i umyć. Ściąć wierzchy i wydrążyć środki łyżeczką lub nożem, tak aby ścianki miały grubość nie większą niż 1 cm. Kalarepki nadziać przygotowanym wczesniej farszem, przykryć ściętym wierzchem i ustawić je obok siebie na małej warstwie przygotowanych pokrojonych warzyw w płaskim rondlu lub w żaroodpornym naczyniu. Obłożyć je pozostałymi wydrążynami oraz drobno pokrojonymi warzywami (marchew, pietruszka, seler, pomidor, kapusta pekińska, etc.), dodać tłuszcz, lekko posolić, zalać gorącą wodą i bulionem tak, aby były zanurzone do 3/4 wysokości. Gotować pod przykryciem ok. 30 min. lub zapiekać również pod przykryciem 45 – 60 min.
6.Kiedy kalarepki są miękkie, wyjąć je ostrożnie na wygrzany półmisek. Sos powstały od duszenia ewentualnie uzupełnić gorącą wodą, zagęścić śmietaną z mąką, doprawić do smaku, oblać nim kalarepkę, posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką lub koperkiem. Podawać z barwnymi surówkami – do ziemniaków lub pieczywa albo jako gorącą przekąskę.
Komentarze