Ciasto Góra smaków

  • wyświetlono: 1608 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

połączenie kremowego czekoladowego cappuccino z cytrynowym smakiem lemon curdu zwieńczone chrupką bezą.

viki2903
  • 10 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

(20x30 cm)
biszkopt:
3 jajka
3/4 szkl cukru
100 g mąki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
krem cappuccino:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
40 g kawy cappuccino czekoladowe
krem cytrynowy:
2 jajka
1 żółtko
160 cukru
80 g masła
sok z 2 cytryn
beza:
2 białka
100 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
1 opakowanie herbatników

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Góra smaków

  • 1. biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier,a kiedy się rozpuści i piana będzie lśniąca dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesypujemy mąkę z proszkiem i kakao, mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25 min. w 170 stopniach.
    krem cappuccino:
    Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek miksujemy z cukrem, a następnie łączymy z bita śmietaną.
    1/3 białej masy odkładamy do kremu cytrynowego. Do pozostałej części dodajemy kawę cappuccino i mieszamy do połączenia składników.
    krem cytrynowy:
    Jajka i żółtko roztrzepujemy z cukrem, przelewamy do rondla i podgrzewamy mieszając. Do ciepłej masy dodajemy sok z cytryn i mieszamy. Gotujemy do momentu aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło.
    Powstał cytrynowy budyń studzimy.
    1/3 masy śmietankowej, którą wcześniej odłożyliśmy łączymy z ostudzonym lemon curdem.
    beza:
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy delikatnie sok z cytryny i mąkę.
    Bezę przekładamy na formę 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni na kolejne 5 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 120 i dosuszamy bezę przez 35 minut.
    Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
    Złożenie:
    Na biszkopcie układamy masę cappuccino, którą przykrywamy warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy masę cytrynową. Masa cytrynowa będzie dość rzadka, ale po schłodzeniu zgęstnieje. Całość wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, aby masy zgęstniały. Wyjmujemy z lodówki, wierzch przykrywamy bezą, kroimy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezaciasto z beząciasto z krememkrem cyrynowykrem cappuccion

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto o smaku cappucino

Dodane przez: ilka222

Ciasto o smaku cappucino

Szybkie i pyszne ciasto

Ciasto Trzy Smaki

Dodane przez: Goszka

Ciasto Trzy Smaki

To ciasto było hitem w mojej rodzinie...

Ciasto poezja smaku

Dodane przez: Beata12

Ciasto poezja smaku

Przepyszne ciasto o delikatnym...

Proste ciasto „Cztery smaki”

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Proste ciasto „Cztery smaki”

Łatwe w wykonaniu, a oryginalne...

Ciasto miętowe

Dodane przez: łyżeczka

Ciasto o smaku miętowym

Dla miłośników miętowego smaku.

Ciasto kremowe o smaku krówkowym 3 Bit

Dodane przez: Annie_Ka

Ciasto kremowe o smaku krówkowym

Ciasto 3 Bit inaczej.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE