Ciasto góra smaków

4.47 (207 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Połączenie kremowego czekoladowego cappuccino z cytrynowym smakiem lemon curdu zwieńczone chrupką bezą.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (20x30 cm)
    biszkopt:
    3 jajka
    3/4 szkl cukru
    100 g mąki
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    krem cappuccino:
    500 g serka mascarpone
    300 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    40 g kawy cappuccino czekoladowe
    krem cytrynowy:
    2 jajka
    1 żółtko
    160 cukru
    80 g masła
    sok z 2 cytryn
    beza:
    2 białka
    100 g cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    dodatkowo:
    1 opakowanie herbatników
Wystaw ocenę:

4.47 (207 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Beza

Ciasto góra smaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier,a kiedy się rozpuści i piana będzie lśniąca dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesypujemy mąkę z proszkiem i kakao, mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25 min. w 170 stopniach.
    krem cappuccino:
    Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek miksujemy z cukrem, a następnie łączymy z bita śmietaną.
    1/3 białej masy odkładamy do kremu cytrynowego. Do pozostałej części dodajemy kawę cappuccino i mieszamy do połączenia składników.
    krem cytrynowy:
    Jajka i żółtko roztrzepujemy z cukrem, przelewamy do rondla i podgrzewamy mieszając. Do ciepłej masy dodajemy sok z cytryn i mieszamy. Gotujemy do momentu aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło.
    Powstał cytrynowy budyń studzimy.
    1/3 masy śmietankowej, którą wcześniej odłożyliśmy łączymy z ostudzonym lemon curdem.
    beza:
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy delikatnie sok z cytryny i mąkę.
    Bezę przekładamy na formę 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni na kolejne 5 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 120 i dosuszamy bezę przez 35 minut.
    Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
    Złożenie:
    Na biszkopcie układamy masę cappuccino, którą przykrywamy warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy masę cytrynową. Masa cytrynowa będzie dość rzadka, ale po schłodzeniu zgęstnieje. Całość wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, aby masy zgęstniały. Wyjmujemy z lodówki, wierzch przykrywamy bezą, kroimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

5 (4 ocen)

Góra lodowa - ciasto

To może cię zainteresować