Faszerowane warzywa to pomysł na pyszny obiad. Dziś polecam kalarepkę wypełnioną po brzegi moją ulubioną kaszą jaglaną. Do tego marchew, aromatyczne mięsko i mamy smaczny, kolorowy, zdrowy obiadek.
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na 5 porcje:
• 5 młodych kalarepek,
• ¾ szklanki kaszy jaglanej,
• 1 duża marchew,
• 1 cebula,
• 1 mały podwójny filet z kurczaka,
• Pęczek szczypioru,
• Ziołowa przyprawa do kurczaka,
• Sól,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Papryka ostra w proszku,
• Olej do smażenia,
• Około 60 gram sera żółtego,
• ¾ szklanki bulionu,
• Żółty ser do dekoracji
Faszerowane kaszą kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Cebulę kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew. Całość przysmażamy do momentu jak marchew będzie półtwarda. Ewentualnie możemy lekko podlać ją wodą.
2.Między czasie kalarepki oczyszczamy. Z gotowych ścinamy górę i za pomocą łyżeczki wydrążamy ich środki. Miąższ kroimy na mniejsze części i dodajemy do przysmażonej marchwi.
3.Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy go przyprawą do kurczaka. Tak przygotowanego przysmażamy na oleju.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypior siekamy.
4.W misce umieszczamy przygotowaną kaszę, przysmażone warzywa, filet, starty ser oraz szczypior. Całość mieszamy, jednocześnie doprawiając do smaku.
5.Przygotowanym farszem napełniamy kalarepki. Napełnione układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy bulionem. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Kalarepki pieczemy około 45 minut w 180°C. Przed końcem ich wierzch dekorujemy serem żółtym. Gdy ten się rozpuści danie wyjmujemy, dekorujemy szczypiorem i podajemy.
Komentarze