Faszerowane kaszą kalarepki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Faszerowane warzywa to pomysł na pyszny obiad. Dziś polecam kalarepkę wypełnioną po brzegi moją ulubioną kaszą jaglaną. Do tego marchew, aromatyczne mięsko i mamy smaczny, kolorowy, zdrowy obiadek.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na 5 porcje:
    • 5 młodych kalarepek,
    • ¾ szklanki kaszy jaglanej,
    • 1 duża marchew,
    • 1 cebula,
    • 1 mały podwójny filet z kurczaka,
    • Pęczek szczypioru,
    • Ziołowa przyprawa do kurczaka,
    • Sól,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Papryka ostra w proszku,
    • Olej do smażenia,
    • Około 60 gram sera żółtego,
    • ¾ szklanki bulionu,
    • Żółty ser do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faszerowane kaszą kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przysmażamy marchew 1. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
    Cebulę kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew. Całość przysmażamy do momentu jak marchew będzie półtwarda. Ewentualnie możemy lekko podlać ją wodą.
  • przygotowujemy kalarepkę 2. Między czasie kalarepki oczyszczamy. Z gotowych ścinamy górę i za pomocą łyżeczki wydrążamy ich środki. Miąższ kroimy na mniejsze części i dodajemy do przysmażonej marchwi.
  • przysmażamy mięso 3. Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy go przyprawą do kurczaka. Tak przygotowanego przysmażamy na oleju.
    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypior siekamy.
  • łączymy składniki farszu 4. W misce umieszczamy przygotowaną kaszę, przysmażone warzywa, filet, starty ser oraz szczypior. Całość mieszamy, jednocześnie doprawiając do smaku.
  • napełniamy farszem kalarepkę 5. Przygotowanym farszem napełniamy kalarepki. Napełnione układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy bulionem. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.
    Kalarepki pieczemy około 45 minut w 180°C. Przed końcem ich wierzch dekorujemy serem żółtym. Gdy ten się rozpuści danie wyjmujemy, dekorujemy szczypiorem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Marchewka Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować