Kalafior pod pierzynką z młodymi pieczonymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiory oczyścić, opłukać, przyciąć głąb i zamoczyć na 15 minut w wodzie z octem i solą, opłukać. Następnie włozyć do wrzącej osolonej i osłodzonej wody, różę skierować do dna i gotować bez przykrycia 5 minut, a następnie 5-7 minut pod przykryciem. Do wody można dodać 2-3 łyżki mleka lub skórkę chleba, które częściowo pochłaniają zapachy podczas gotowania,
2.w czasie gotowania kalafiora zrumienić bułkę tartą na suchej patelni często mieszająć. Kiedy trochę przestygnie dodać tłuszcz. Miękki kalafior ostrożnie wyjąć z wody, osączyć, ułożyć różą do góry i polać masłem z bułeczką.
3.Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, osączyć. Pokroić jak na frytki w grubsze słupki lub w małe ćwiartki, oprószyć solą i ułożyć na blasze wysmarowanej olejem. Piec w piekarniku.
Komentarze