Kalafior pod pierzynką z młodymi pieczonymi ziemniaczkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

lekkie danie na gorące dni..

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kalafior świeży średni: 1 sztuka
    - ziemniaki młode - średnie: 4 sztuki
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - ocet (opcjonalnie) (2 łyżki octu na 1 litr wody): 2 łyżki
    - cukier: 1 szczypta
    - sól (do kalafiora): 1 szczypta
    - sól kamienna (do ziemniaczków): 1 szczypta
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior pod pierzynką z młodymi pieczonymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiory oczyścić, opłukać, przyciąć głąb i zamoczyć na 15 minut w wodzie z octem i solą, opłukać. Następnie włozyć do wrzącej osolonej i osłodzonej wody, różę skierować do dna i gotować bez przykrycia 5 minut, a następnie 5-7 minut pod przykryciem. Do wody można dodać 2-3 łyżki mleka lub skórkę chleba, które częściowo pochłaniają zapachy podczas gotowania,
  • 2. w czasie gotowania kalafiora zrumienić bułkę tartą na suchej patelni często mieszająć. Kiedy trochę przestygnie dodać tłuszcz. Miękki kalafior ostrożnie wyjąć z wody, osączyć, ułożyć różą do góry i polać masłem z bułeczką.
  • 3. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, osączyć. Pokroić jak na frytki w grubsze słupki lub w małe ćwiartki, oprószyć solą i ułożyć na blasze wysmarowanej olejem. Piec w piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować