Jagodzianki z bitą śmietaną i mascarpone

4.45 (176 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Przepyszne lekkie drożdżówki na deser.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:

    3 szkl. mąki
    1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
    3/4 szkl. mleka (lekko podgrzanego ja zagrzałam w mikrofali)
    1 jajko
    30g roztopionego masła (też rozpuściłam w mikrofali)
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    szczypta soli
    jajko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek

    Masa:
    300g mrożonych jagód, lub borówek amerykańskich (są świeże do kupienia w Lidlu), obtoczonych w mące ziemniaczanej
    350 ml śmietanki kremówki
    250 mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.45 (176 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Ciastka

Jagodzianki z bitą śmietaną i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagodzianki 1. Wszystkie składniki mieszamy w misie i dokładnie wyrabiamy, do momentu aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około godziny.

    Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt. Nierówne boki ścinam nożem i kroje ciasto na 7 cm kwadraty. Lekko je rozciągam i nakładam jagody na środek po czym sklejam boki. Boki ponaciskałam widelcem. Układam je na blaszce i włożyłam na 30 min do nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Na koniec smaruje jajkiem z mlekiem i piekę w temperaturze 180 st. przez ok. 15 minut.

    Należy zaczekać aż ostygną.

    Ubijam śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem. Tylką z okrągłą końcówką z jednej strony nadziewam bułeczki. Posypać cukrem pudrem i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować