Jaglane pierniki bezglutenowe

4.49 (146 ocen)

  • 60 min

Aromatyczne pierniczki na miodzie, idealne do powieszenia na choince. Bezglutenowe na mące jaglanej, kukurydzianej i ryżowej, a do tego koniecznie domowa przyprawa do piernika bez dodatku mąki. Przepis powstał na zasadzie eksperymentów i prób, ale już jest i mogę Wam go przekazać.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:


    20 dag maki jaglanej
    15 dag mąki kukurydzianej
    5 dag mąki ryżowej
    5 dag margaryny
    5 łyżek miodu
    1/2 łyżeczki mielonej wanilii, lub środek jednej laski waniliowjj
    4 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 jajo
    1 łyżeczka sody
    2 łyżeczki naturalnego kakao

    Lukier:

    Składniki:


    1 białko
    cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania
    barwnik spożywczy, dowolne kolory
    3-4 woreczki

Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pierniczki

Jaglane pierniki bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:

    1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 10 minut.

    Wykonanie lukru:

    1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje.

    2. Do szklanek dajemy po łyżce gęstego ubitego lukru i farbujemy odrobiną barwnika, następnie przekładamy każdy kolor do osobnego woreczka. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm i zdobimy pierniczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować