Sernikobrownie bezglutenowe

4 (3 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto jest obłędne i zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Na pewno zasmakuje gościom w czasie wszelkich spotkań. Delikatna masa sernikowa w połączeniu z wilgotnym ciastem czekoladowym po prostu uzależnia. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Brownie:
    -3 łyżki kakao
    -3 jajka
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    -1 szklanka mąki ryżowej
    -1 szklanka cukru
    -1/2 szklanki mąki jaglanej
    -1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    -1/2 szklanki wody
    -3/4 szklanki oleju

    Masa serowa:
    -1 kg twarogu sernikowego wiaderkowego
    -3 jajka (oddzielone żółtka od białek)
    -7 łyżeczek cukru
    -1 opakowanie budyniu śmietankowego
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Brownie

Sernikobrownie bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy cukry i kakao, wlewamy olej i wodę, wbijamy jajka i dokładnie miksujemy.
  • 2 2. Stopniowo, ciągle miksując dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3 3. Przygotowujemy masę serową: żółtka, budyń i ser miksujemy na jednolitą masę. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając stopniowo po łyżeczce cukru. Białka wlewamy do masy serowej i miksujemy. Masę serową przelewamy na masę czekoladową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu studzimy godzinę w lekko uchylonym piekarniku (między drzwiczki piekarnika wkładamy rękawicę kuchenną). Po wystudzeniu ciasto wkładamy jeszcze do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc żeby dobrze się schłodziło. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować