Malinówka - nalewka z malin

3.98 (422 ocen)

  • 60 min

Reklamować domowych nalewek raczej nie muszę, bo kto posmakował ten wie, że to rarytas z górnej półki. Najlepiej jeśli owoce są z pewnego źródła, z dala od ulicy i zanieczyszczeń, idealnie by było gdyby były z Waszego przydomowego ogródka.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podaję na 1 kg owoców, a Wy dostosujcie go ilości malin jaką chcecie zamienić na nalewkę:

    1 kg dojrzałych malin bez szypułek
    25 dag cukru
    1 litr zimnej przegotowanej wody
    1 litr spirytusu, spirytus w odpowiednich proporcjach mieszamy z wodą zanim połączymy go z owocami. Jeśli macie 95% spirytus to: 736 ml spirytusu na 291 ml przegotowanej zimnej wody, i taką 1 litrową mieszaniną zalewamy maliny
Wystaw ocenę:

3.98 (422 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Malinówka - nalewka z malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Maliny przesypujemy cukrem w wysokim słoju, zostawiamy w ciepłym miejscu aby puściły sok na ok. 12-24 godzin. Następnie owoce z cukrem zalewamy przygotowanym roztworem spirytusu i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 6 - 8 tygodni. Po tym czasie zlewamy nalewkę, oddzielamy owoce i pozostawiamy w słoju do pierwszego sklarowania na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przelewamy przez czystą gazę do butelek.

    Warto odczekać kilka miesięcy aż nalewka nabierze właściwej klarowności i smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Maliny Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować