Jabłecznik z arbuzem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ciasto jest połączeniem tradycyjnego jabłecznika z cudownym smakiem arbuza .

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa: 25 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - migdały mielone: 10 dekagramów
    - cukier: 15 dekagramów
    - margaryna: 15 dekagramów
    - jajka: 6 sztuk
    - sól: 1 szczypta

    - jabłka: 1 kilogram
    - cukier: 0.5 szklanki
    - galaretka cytrynowa: 1 sztuka

    - śmietana słodka 30%: 350 mililitrów
    - cukier puder: 2 łyżki
    - śmietanfix: 2 sztuki
    - arbuz (bez skóry i pestek): 0.5 kilograma
    - czekolada gorzka do dekoracji: 5 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z arbuzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę rozpuścić i ostudzić. Migdały wymieszać z 2 jajkami, dodać cukier i ubijać. Następnie dodać mąkę z proszkiem i sól. Ubijać do 5 min. Dodać 4 żółtka i ostudzoną margarynę, całość dobrze wymieszać i na końcu dodać pianę z białek.
    Wylać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp180 st około 45-50 min.

  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka(teraz najlepsze są papierówki) obrać i pokroić na mniejsze kawałki (ma ich być kg po obraniu)podlać 1/4szklanką wody i rozgotować do gorącej masy dodać cukier i suchą galaretkę, mieszać do momentu,aż galaretka się rozpuści,ostudzić .
    Arbuza pokroić na mniejsze kawałki .
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem .
  • jabłecznik z arbuzem 3. Zimne ciasto przekroić na połowę,dolny posmarować masą jabłkową,poukładać na niej arbuza,przykryć drugim plackiem.
  • jabłecznik z arbuzem 4. Całość posmarować śmietaną i posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować