Orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu letnie zupy to oczywiście chłodniki. Najlepsze powstają z warzyw z własnego ogrodu:). Polecam!
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
• 400 ml jogurtu naturalnego,
• Ok 20 gram sera feta,
• ¼ cebuli,
• 1 ząbek czosnku,
• Kilka listków mięty,
• 2-3 ogórki gruntowe,
• Sól, pieprz do smaku,
Dodatkowo:
• Kilka kostek sera feta do podania,
• Kilka kostek arbuza do podania,
• 2 łyżki pestek słonecznika do podania
Ogórkowy chłodnik z arbuzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę oraz ogórki kroimy w kostkę. Listki mięty siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane składniki wraz z jogurtem umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy. Do zmiksowanych składników dodajemy ser feta. Ponownie całość miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubimy rzadkie chłodniki możemy dodać do całości odrobinę zimnej wody.
Między czasie pestki dyni delikatnie rumienimy na suchej patelni i studzimy.
Gotowy chłodnik rozlewamy na miseczki. Na wierzch wykładamy kostki sera i arbuza oraz pestki dyni. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem, dekorujemy listkami mięty i podajemy.
Komentarze