Ogórkowy chłodnik z arbuzem

4.98 (150 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu letnie zupy to oczywiście chłodniki. Najlepsze powstają z warzyw z własnego ogrodu:). Polecam!

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 400 ml jogurtu naturalnego,
    • Ok 20 gram sera feta,
    • ¼ cebuli,
    • 1 ząbek czosnku,
    • Kilka listków mięty,
    • 2-3 ogórki gruntowe,
    • Sól, pieprz do smaku,
    Dodatkowo:
    • Kilka kostek sera feta do podania,
    • Kilka kostek arbuza do podania,
    • 2 łyżki pestek słonecznika do podania
Wystaw ocenę:

4.98 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Ogórkowy chłodnik z arbuzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowujemy składniki 1. Cebulę oraz ogórki kroimy w kostkę. Listki mięty siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane składniki wraz z jogurtem umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy. Do zmiksowanych składników dodajemy ser feta. Ponownie całość miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubimy rzadkie chłodniki możemy dodać do całości odrobinę zimnej wody.
    Między czasie pestki dyni delikatnie rumienimy na suchej patelni i studzimy.
    Gotowy chłodnik rozlewamy na miseczki. Na wierzch wykładamy kostki sera i arbuza oraz pestki dyni. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem, dekorujemy listkami mięty i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz Sery Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować