JABŁECZNIK KRÓLEWSKI

4.75 (206 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jabłecznik królewski jest tak pyszny że jago nazwa sama mówi za siebie. Puszysty biszkopt z jabłkami o cytrynowej nucie pod pierzynką z bitej śmietany smakuje po królewsku. W dodatku łatwy w przygotowaniu i można go posypać czekoladą.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT :

    5 dużych jajek
    1/2 szklanki cukru
    2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
    1 i 1/3 szklanka mąki pszennej ( 200 g )

    MASA JABŁKOWA :

    1- 1/5 kg jabłek
    2 łyżki cukru
    2 galaretki cytrynowe

    BITA ŚMIETANA :

    400 ml śmietanki 30 %
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki żelatyny
    2 łyżki cukru
    2 cukry waniliowe po 16 g
Wystaw ocenę:

4.75 (206 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Jabłecznik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE :

    Biszkopt - białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy żółtka i wsypujemy cukier. Po chwili wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Blaszkę 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt 25 minut w temperaturze 180 % C.
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy je do garnka z cukrem i galaretką. Prużymy na małym ogniu około 10 minut, ciągle mieszając aż galaretki się rozpuszczą. Odkładamy aż jabłka ostygną i masa zacznie tężeć.
    Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy mascarpone. Na koniec wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę.
    Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, rozkładamy masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem ciasta i wylewamy śmietanę, posypujemy wierzch kakaem. Ciasto chłodzimy kilka godzin najlepiej całą noc.
    Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować