Grissini z parmezanem

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Walentynkowa kolacja? A może bez okazji ale romantyczna? Mi od pewnego czasu kojarzy się z Grissini! Fantazyjne włoskie pieczywo doskonałe do sałatek pełnych miłości i zup rozgrzewających serca!

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO DROżDżOWE Z PARMEZANEM:
    - mąka: 330 gramów
    - woda: 150 mililitrów
    - parmezan, świeżo starty: 100 gramów
    - olej lniany tłoczony na zimno: 2 łyżki
    - sól pieprz majeranek bazylia: 2 łyżeczki
    - drożdże śiweże: 15 gramów
    - cukier: 2 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
    NA WIERZCH:
    - jajko do smarowania ciasta: 1 sztuka
    - parmezan tarty do posypania: 20 gramów
    - zioła prowansalskie, mielona papryka, sól, pieprz: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Grissini Przystawki

Grissini z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie (max37stC). Dodaj olej, sól i jajko. Dokładnie wymieszaj. Dodaj połowę tartego parmezanu i prawie całą mąkę. Wyrób gładkie ciasto, przełóż do czystej miseczki, oprósz odrobiną mąki, nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

    Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć je zresztą mąki. Zrób z ciasta cienkie wałeczki długości 25cm i poukładaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Grissini z parmezanen 2. Pozostaw do napuszenia na 15-20 minut, a przed włożeniem do piekarnika posmaruj je jajkiem rozmąconym z mlekiem i oprósz dodatkowo parmezanem.

    Piecz w piekarniku nagrzanym do 160stC przez 15-20minut.

    Studzimy na kratce w lekko uchylonym piekarniku.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Walentynki Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować