Walentynkowa kolacja? A może bez okazji ale romantyczna? Mi od pewnego czasu kojarzy się z Grissini! Fantazyjne włoskie pieczywo doskonałe do sałatek pełnych miłości i zup rozgrzewających serca!
Grissini z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuść w letniej wodzie (max37stC). Dodaj olej, sól i jajko. Dokładnie wymieszaj. Dodaj połowę tartego parmezanu i prawie całą mąkę. Wyrób gładkie ciasto, przełóż do czystej miseczki, oprósz odrobiną mąki, nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć je zresztą mąki. Zrób z ciasta cienkie wałeczki długości 25cm i poukładaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Pozostaw do napuszenia na 15-20 minut, a przed włożeniem do piekarnika posmaruj je jajkiem rozmąconym z mlekiem i oprósz dodatkowo parmezanem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160stC przez 15-20minut.
Komentarze