Grissini z oregano

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Są to paluchy pieczone z drożdżowego ciasta, podawane najczęściej jako przystawki we włoskich restauracjach ( tak głosi autor książki "Hamlyn Complete Italian Cooking").

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 500 gramów
    - woda: 230 mililitrów
    - suchych drożdży: 14 gramów
    - olej: 3 łyżki
    - oregano i czosnek granulowany do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Grissini Przystawki Przekąski

Grissini z oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. A więc mieszamy w misce ciasto z mąki, wody, oleju, drożdzy, cukru i soli tak aby uzyskać konsystencję nie przywierającą do rąk. Następnie odkładamy je na 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie dodajemy oregano i czosnek ( około 2 garści otartego oregano, w trakcie dodawania dobrze jest je rozcierać aby wydobyć większy aromat; czosnku tak z 1,5 łyżki stołowej) dokładnie zagniatamy i ponownie odstawiamy na 30-40 minut. Z uzyskanego ciasta formujemy długie i cienkie paluchy i pieczemy w temperaturze około 200 stopni przez 20 - 25 minut, czyli do momentu uzyskani złotego koloru. Podajemy z szynką parmeńską lub jakimś dipem - ja podałam z sosem z sera z niebieską pleśnią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować