Są to paluchy pieczone z drożdżowego ciasta, podawane najczęściej jako przystawki we włoskich restauracjach ( tak głosi autor książki "Hamlyn Complete Italian Cooking").
Grissini z oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.A więc mieszamy w misce ciasto z mąki, wody, oleju, drożdzy, cukru i soli tak aby uzyskać konsystencję nie przywierającą do rąk. Następnie odkładamy je na 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie dodajemy oregano i czosnek ( około 2 garści otartego oregano, w trakcie dodawania dobrze jest je rozcierać aby wydobyć większy aromat; czosnku tak z 1,5 łyżki stołowej) dokładnie zagniatamy i ponownie odstawiamy na 30-40 minut. Z uzyskanego ciasta formujemy długie i cienkie paluchy i pieczemy w temperaturze około 200 stopni przez 20 - 25 minut, czyli do momentu uzyskani złotego koloru. Podajemy z szynką parmeńską lub jakimś dipem - ja podałam z sosem z sera z niebieską pleśnią.
Komentarze