Grissini WŁOSKIE PALUSZKI CHLEBOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Istnieje bardzo wiele odmian: mogą być cieniutkie jak moje i mogą być grube.Mogą być solo , z sezamem , z ziołami czy też kminkiem.Absolutnie jednak nie trzeba jechać do Włoch, by móc nimi się zajadać – błyskawicznie możemy przyrządzić je w domowym zaciszu!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 25 szt )

    * mąka pszenna – 150 g

    * ciepła woda – 90 ml

    * oliwa z oliwek – 2 łyżeczki + dodatkowo do posmarowania

    * drożdże suszone – 1 płaska łyżeczka

    * cukier – 1 łyżeczka

    * sól – 0,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Grissini włoskie paluszki chlebowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy.

    Formujemy kulę, smarujemy pozostałą oliwą i odstawiamy przykrytą ściereczką na ok. godzinę ( w ciepłe miejsce ).

    Po godzinie rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm i ostrym nożem odkrawamy cienkie paseczki.

    Każdy paseczek delikatnie rolujemy i rozciągamy.

    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie smarujemy oliwą ( za pomocą pędzelka ).

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 10-13 minut ( jeśli wolicie bardziej złote niż ja, trzymajcie dłużej! ).

    Gotowe!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować