Imprezowe grissini

0 (0 ocen)

  • 60 min

Paluszki grissini to idealny pomysł na urozmaicenie menu imprezowego - są łatwe i szybkie do przygotowania i co najważniejsze każdy sięga po nie mimowolnie :) Są idealnie chrupiące i czuć w nich zarówno cebulkę jak i sezam :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 60 długich grissini:
    15 g drożdży
    ½ łyżeczki cukru
    ¾ szklanki gorącej wody
    410 g mąki
    1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
    3 łyżki oleju
    100 g sera żółtego startego na tarce o małych oczkach
    1 średniej wielkości cebula
    40 g sezamu
    mąka do zagniatania ciasta i wałkowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grissini Przystawki Paluszki

Imprezowe grissini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy (uważamy by nie przypalić) na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • 2. Do miski dajemy drożdże i cukier, zalewamy wodą, mieszamy trzepaczką, wsypujemy 60 g mąki i jeszcze raz mieszamy trzepaczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę (350 g), sól, olej, ser żółty, cebulkę, sezam, delikatnie mieszamy ciasto, przekładamy je na stolnicę i zagniatamy.
  • 3. Następnie dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na kształt prostokątu, kroimy na paseczki (cieńsze bądź grubsze, w zależności od tego jakie chcemy mieć grissini) i każdy rolujemy dłonią.
  • 4. Grissini układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 15 minut (z termoobiegiem krócej).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować