Paluchy włoskie

4.51 (200 ocen)

Chrupiące paluchy z ciasta drożdżowego. Można je jeść i na ciepło, i na zimno.

Składniki:

  • - Drożdże 30 gram
    - Woda ciepła 150 ml
    - Olej 2 łyżki
    - Mąka pszenna 500 gram
    - Jajko 1 szt.
    - Sól 1/2 łyżeczki
    - Cukier 1 łyżeczka
    - Dowolne przyprawy - do posypania
    - Odrobina mleka - do posmarowania paluchów
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Grissini Przystawki

Paluchy włoskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy ciepłą wodę, olej oraz wsypujemy rozkruszone drożdże, cukier i sól. Całość mieszamy, aby sypkie składniki rozpuściły się. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • 2. Po tym czasie do rozczynu drożdżowego wsypujemy mąkę i wbijamy jajko. Wszystko zarabiamy na ciasto i ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • 3. Z ciasta formujemy cienkie paluszki o długości ok. 20 cm. Za pomocą pędzelka smarujemy je mlekiem i posypujemy ulubionymi przyprawami/dodatkami (np. papryka słodka mielona, sezam, sól morska, zioła prowansalskie, mak, etc.).
  • 4. Paluchy układamy na blachę, która jest wyłożona papierem do pieczenia (między paluchami najlepiej robić odstępy, bo ciasto będzie rosło w czasie pieczenia). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od grubości paluchów).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Bułka pszenna typu paluch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować