Paluchy włoskie

  • wyświetlono: 922 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Chrupiące paluchy z ciasta drożdżowego. Można je jeść i na ciepło, i na zimno.

Składniki

- Drożdże 30 gram
- Woda ciepła 150 ml
- Olej 2 łyżki
- Mąka pszenna 500 gram
- Jajko 1 szt.
- Sól 1/2 łyżeczki
- Cukier 1 łyżeczka
- Dowolne przyprawy - do posypania
- Odrobina mleka - do posmarowania paluchów

Sposób przygotowania przepisu:

Paluchy włoskie

  • 1. Do miski wlewamy ciepłą wodę, olej oraz wsypujemy rozkruszone drożdże, cukier i sól. Całość mieszamy, aby sypkie składniki rozpuściły się. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • 2. Po tym czasie do rozczynu drożdżowego wsypujemy mąkę i wbijamy jajko. Wszystko zarabiamy na ciasto i ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • 3. Z ciasta formujemy cienkie paluszki o długości ok. 20 cm. Za pomocą pędzelka smarujemy je mlekiem i posypujemy ulubionymi przyprawami/dodatkami (np. papryka słodka mielona, sezam, sól morska, zioła prowansalskie, mak, etc.).
  • 4. Paluchy układamy na blachę, która jest wyłożona papierem do pieczenia (między paluchami najlepiej robić odstępy, bo ciasto będzie rosło w czasie pieczenia). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od grubości paluchów).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwildrożdżowepaluchygrissiniwłoskie paluchy

Komentarze

Podobne przepisy

paluchy z gotowanych ziemniaków

Dodane przez: wiola

Ziemniaczane paluchy

Smaczna i szybka przekąska .

image-150svf0

Dodane przez: neska900

Paluchy serowe

Proste i szybkie

Paluchy śmietankowo- czekoladowe

Dodane przez: rzelkazag

Śmietankowo- czekoladowe paluchy

Szybkie i proste w przygotowaniu...

image-0jwsscr

Dodane przez: monika016

Czosnkowe paluchy drożdżowe

Te paluchy znikają z talerza szybciej...

image-0aqrlq0

Dodane przez: Ewelina Marcin

Paluchy zakręcone bazylią

Doskonale wypieczone, zrumienione...

Serowe Paluchy z ciasta francuskiego - świderki

Dodane przez: AnkaFiranka

Serowe Paluchy z ciasta francuskiego

Na spotkanie ze znajomymi od czasu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE