Grillowany łosoś w ketchupie z salsą truskawkową

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rybkę podałam niebanalnie z salsą truskawkową, słodko-kwaśny dodatek idealnie pasował do całości, a zachwytów nie było końca :).

  • 40 min

Składniki:

  • filet z łososia około 300-400 g
    3 łyżki ketchupu
    łyżka miodu
    łyżka oliwy
    łyżka soku z limonki
    sól, pieprz cytrynowy

    truskawkowa salsa:
    200 g truskawek
    kilka listków mięty
    kolorowy pieprz
    łyżka miodu
    krem balsamiczny lub/i ocet balsamiczny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Salsa Grill

Grillowany łosoś w ketchupie z salsą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z umytego łososia pozbyć się skóry i przekroić go na 2-3 kawałki.
    Przygotować marynatę: wymieszać ketchup z miodem, oliwą i sokiem z limonki.
    Łososia doprawić bardzo delikatnie solą i większą ilością pieprzu cytrynowego, a następnie gotowe płaty włożyć do marynaty i obtoczyć nią rybę z każdej strony.
    Zostawić na min. 30 minut.
    Po tym czasie rybę kłaść na rozgrzanym grillu i grillować z każdej strony po około 3-4 minuty.
    Łososia podawać z truskawkową salsą: truskawki pokroić na małe kawałki i wymieszać z posiekaną miętą.
    Doprawić kolorowym pieprzem, miodem i skropić octem balsamicznym lub polać kremem balsamicznym.
    Łososia podawać w towarzystwie salsy z truskawek, można podać miks sałat oraz do ozdoby jadalne płatki róży.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować