puszka kukurydzy
5 małych ziemniaków
cebula + olej do smażenia
ok. 2 litry wody
ok. 200 g świeżego łososia
125 g wędzonego łososia
sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, kurkuma
sos tabasco chipotle (wędzony)
cytryna (skórka + sok)
Chowder z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę do zupy i zalać je w garnku wodą ponad powierzchnię.
Gotować do miękkości, pod koniec gotowania wlać całą zawartość puszki kukurydzy (płyn + kukurydzę).
Odłożyć połowę ziemniaków z kukurydzy do miseczki, a resztę zmiksować blenderem.
Do gęstej zupy dodać odłożone ziemniaki, a na patelni podsmażyć cebulę drobno pokrojoną na rozgrzanym oleju - jak się zeszkli dodać do garnka.
Dolać jeszcze przegotowaną wodę (a najlepiej rybnym bulionem -ok. 1 litr) i doprawić do smaku wszystkimi przyprawami.
Zetrzeć na tarce skórkę z cytryny i potem wycisnąć z niej sok - skórkę i sok dodać do garnka.
Surowego łososia pokroić na kawałki 2 cm i wrzucić do garnka - czekać aż się zupa zagotuje i wtedy dodać jeszcze wędzonego łososia poszarpanego na mniejsze cząstki.
Gotować około 5 minut, doprawić na koniec do smaku tabasco.
Komentarze