Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób

Golonki w piwnej marynacie to doskonały, choć niedoceniany produkt na grilla ze względu na czas przygotowania, czasem warto jednak spróbować czegoś innego, podana z ziemniakami grillowanymi w chrzanie i kuflem zimnego piwa stanowi prawdziwą ucztę!

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 małe golonki wieprzowe

    Marynata:
    2 łyżki musztardy delikatesowej
    1 szklanka ciemnego piwa
    ½ szklanki soku jabłkowego
    2 łyżki brązowego cukru
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżka soli gruboziarnistej
    1 łyżeczka roztartego w moździerzu kolorowego pieprzu

    Dip grillowy:
    2 łyżki musztardy
    1 łyżka majonezu
    3 ogórki kiszone
    1 łyżka ketchupu
    1 ząbek czosnku
    sól i pieprz do smaku

    Ziemniaki w chrzanie:
    4 młode ziemniaki
    Masło
    Liście chrzanu
    Przyprawa do ziemniaków
    Sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MARYNATA:
    Golonki włożyć do wysokiego naczynia, przygotować marynatę:
    Musztardę utrzeć z solą i cukrem oraz pieprzem wlać piwo wymieszane z sokiem jabłkowym dodać ziele angielskie i wymieszać,tak przygotowaną marynatą zalać golonki, przykryć i wstawić na dobę do lodówki, mieszając od czasu do czasu.
  • 2. DIP GRILLOWY:
    Majonez połączyć z ketchupem i musztardą dodać posiekane ogórki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. ZIEMNIAKI W CHRZANIE:Młode ziemniaki dokładnie wyszorować ostrą ściereczką, nie obierać ze skórek, ponacinać delikatnie i w nacięcia włożyć masełko, oprószyć grubo przyprawą do ziemniaków i solą, zawinąć w młode liście chrzanu oraz sreberko.
    Na rozgrzanym grillu ułożyć ziemniaki oraz golonkę okręconą w folię aluminiową grillować pod przykryciem do czasu aż będą miękkie, kilka minut przed końcem grillowania golonki wyjąć ze sreberka i zrumienić skórkę na ruszcie.

Porady

Rady: Aby skrócić czas grillowania golonek , można je lekko obgotować dopiero potem włożyć w marynatę i grillować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Grill Piknik Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować