• GOŁĄBKI Z DORSZA I KASZY JĘCZMIENNEJ

    Dodane przez: angelika81

  • Tradycyjne gołąbki z mięsem zastąpiłam rybą

  • Składniki

    pół kilograma filetów z dorsza ,1 kapusta włoska,200gram kaszy jęczmiennej,1 cytryna,2 duże cebule,sól,pieprz,koncentrat pomidorowy,1 kostka rosołowa

  • Sposób przygotowania

    1.

    Oddzielamy liście kapusty i parzymy w gorącej,osolonej wodzie.Filety z dorsza bez skóry przepuszczamy przez maszynkę,cebule kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zmielonej ryby.Kaszę gotujemy i po ostudzeniu dodajemy do farszu ,wyciskamy sok z jednej cytryny,dodajemy trochę pieprzu i soli,całość wyrabiamy na jednolitą masę.Farsz układamy na liściach i zawijamy jak klasyczne gołąbki.Uformowane gołąbki podsmażamy z obu stron na patelni,wkładamy do brytwany i zalewamy bulinem (na 1litr wody pół słoiczka koncentratu pomidorowego i jedna kostka rosołowa)pieczemy 30min.w temperaturze 180stopni

  • Rady

    ja lubię jak sos do gołąbków jest trochę gęstrzy więc rozrobiony bulion zaklepuję odrobiną mąki z wodą, dorsz nie może być mrożony tylko świeży

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zdrowie_na_talerzu, ryba, danie rybne, moj_niedzielny_obiad, kasza, szkola_babci, kapusta, danie świąteczne, kuchnia polska
  • 1 komentarz

Dodane przez: angelika81

angelika81 2

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-03-21T13:49:10+01:00

466 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »