Gniazda hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Garnek zestawiamy z ognia, dodajemy szybko mąkę i energicznie mieszamy aż masa zacznie odstawać od ścianki garnka. Masę odstawiamy do ostudzenia.
2.Do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy.
3.Na papier do pieczenia za pomocą tylki w kształcie gwiazdki wyciskamy ciasto tworząc kółko. Każde kółko tniemy na mniejszy kawałek.
4.W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy papierem do góry. Po minucie przekładamy na drugą stronę i zdejmujemy papier. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy. Lukier: wodę mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy cukier puder , jeżeli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru a jeżeli jest za gęsty dodajemy trochę wody. Ostudzone gniazda dekorujemy lukrem.
Komentarze