Budyniowe gniazda hiszpańskie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Dziś tłusty czwartek. My świętujemy go budyniowymi gniazdami hiszpańskimi – inaczej pączkami hiszpańskimi. Są pyszne ,mój mąż bardzo się nimi zajada. Wczoraj gdy piekłam drugą turę zrobiłam też paluchy w czekoladzie…. niestety nie odczekały poranka by im zrobić zdjęcie… ;-D To bierzemy się za pączki !

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 szkl wody

    125 g masła

    1 szkl mąki pszennej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    20 g proszku budyniowego o smaku waniliowym

    4 duże jajka

    Lukier:

    sok z połowy cytryny

    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Budyniowe gniazda hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do rondla dodaj wodę i masło. Rozpuść i doprowadź do wrzenia . Zmniejsz ogień

    2. Do masła z wodą wsyp mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. I cały czas mieszaj do połączenia składników . Garnek z ciastem studzimy.

    3. Do ostudzonego ciasta wbijamy jajko i miksujemy aż do połączenia składników. I tak postępujemy z pozostałymi 3 jajkami.

    4. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką do rozetek.

    5. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraciki. Na każdy z nich nakładamy ciasto – 2 rządki . By były wysokie.

    6.Ciastka z papierem (papierem do góry) wrzucamy na rozgrzany olej. Po chwili papier odpada więc go wyciągamy i obracamy ciastka. Pieczemy z obydwóch stron na rumiano. Studzimy na kratce.

    7. Lukier :Cukier łączymy z sokiem by powstał gęsty lukier. I smarujemy nim gniazdka .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować