Faworki z ciasta francuskiego

5 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób

Ekspresowa przekąska gdy przychodzi ochota na coś słodkiego.

  • 10 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta francuskie

Faworki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dużą blaszkę od piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, odstawiamy na 5 minut, aby nieco zmiękło, (zimne pęka podczas rozwijania) . Po tym czasie delikatnie rozwijamy i przecinamy ostrym nożem wzdłuż dłuższego boku. Obie części ciasta tniemy na paski o długości około 3 cm wzdłuż krótszego boku. Każdy pasek tniemy na środku na długość około 4cm, następnie przekładamy przez otwór na środku i wywijamy na zewnątrz. Faworki przekładamy do blaszki , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 10 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować