Hiszpańskie poduszeczki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Pączki hiszpańskie zna chyba każdy. Zrobiłam je w trochę innej wersji, bardziej pracochłonnej ale efekt końcowy jest tego wart. Cieszą nie tylko oczy ale przede wszystkim podniebienie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -20 dag mąki
    -10 dag margaryny
    -4 jajka
    -250 ml wody
    -szczypta soli
    -olej do smażenia

    Masa śmietanowa:
    -400 ml śmietany kremówki
    -2 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szkl. cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Hiszpańskie poduszeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: w garnku zagotować wodę wraz z margaryną i szczyptą soli, do gotującej się wody wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy,aż ciasto będzie lśniące i będzie odchodziło od brzegów garnka. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Papier do pieczenia pociąć na kwadraty o boku 10*10 cm (18 szt.).
  • 3. Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku , miksując na gładką masę.
    Na każdy kwadrat rozsmarowujemy ok.1,5 łyżeczki ciasta.
    Kwadraty wkładać na rozgrzany olej papierem do góry, smażyć na rumiano, w międzyczasie zdjąć papier i przewrócić poduszeczki na druga stronę.
    Usmażone poduszeczki wykładać na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru oleju. Dzielimy na 6 porcji po 3 szt. każda.
  • 4. Masa śmietanowa: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić.
    Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno, cienkim strumieniem wlewamy żelatynę , mieszamy. Odstawiamy do stężenia.
    Masę śmietanową nakładamy do worka cukierniczego i przekładamy poduszeczki .
    Gotowe dekorujemy kleksem śmietany i cukrem pudrem. Schładzamy przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować