Pączki hiszpańskie zna chyba każdy. Zrobiłam je w trochę innej wersji, bardziej pracochłonnej ale efekt końcowy jest tego wart. Cieszą nie tylko oczy ale przede wszystkim podniebienie.
1 godz. 40 min
Składniki:
Ciasto:
-20 dag mąki
-10 dag margaryny
-4 jajka
-250 ml wody
-szczypta soli
-olej do smażenia
Masa śmietanowa:
-400 ml śmietany kremówki
-2 łyżeczki żelatyny
-1/2 szkl. cukru pudru
Hiszpańskie poduszeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: w garnku zagotować wodę wraz z margaryną i szczyptą soli, do gotującej się wody wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy,aż ciasto będzie lśniące i będzie odchodziło od brzegów garnka. Odstawić do wystudzenia.
2.Papier do pieczenia pociąć na kwadraty o boku 10*10 cm (18 szt.).
3.Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku , miksując na gładką masę.
Na każdy kwadrat rozsmarowujemy ok.1,5 łyżeczki ciasta.
Kwadraty wkładać na rozgrzany olej papierem do góry, smażyć na rumiano, w międzyczasie zdjąć papier i przewrócić poduszeczki na druga stronę.
Usmażone poduszeczki wykładać na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru oleju. Dzielimy na 6 porcji po 3 szt. każda.
4.Masa śmietanowa: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić.
Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno, cienkim strumieniem wlewamy żelatynę , mieszamy. Odstawiamy do stężenia.
Masę śmietanową nakładamy do worka cukierniczego i przekładamy poduszeczki .
Gotowe dekorujemy kleksem śmietany i cukrem pudrem. Schładzamy przed podaniem.
Komentarze