Gefilte fisz

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni żydowskiej

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • KLOPSIKI:
    - karp (może byc inna biała ryba): 1.5 kilograma
    - cebula (posiekana): 2 sztuki
    - maca (pokruszona): 2 łyżki
    - sól: 2 łyżeczki
    - pieprz czarny mielony: 1 łyżeczka
    - woda: 0.5 szklanki
    BULION:
    - odpadki rybne (głowa, skóra, kręgosłup): 1 sztuka
    - marchew: 2 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Gefilte fisz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować bulion: rybę oczyścić, oskrobać, odciąć głowę, usunąć oczy i skrzela. Głowę dokładnie umyć i zostawić do przygotowania bulionu. Z ryby zdjąć skórę i usunąć kręgosłup. Dokładnie umyć i włożyć do garnka, dodać rybią głowę, wlać 2 litry wody, wrzucić pokrojone w plasterki marchewki i cebule. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować i pozostawić na maleńkim ogniu.
  • 2. Przygotować klopsiki: mięso z ryby posiekać, dodać cebulę, macę, jajka, wodę oraz sól i pieprz. Wymieszać i ulepić niewielkie kulki.
  • 3. Do wrzącego bulionu wlać 3 łyżki bardzo zimnej wody i włożyć klopsiki. Przykryć i gotować godzinę na malutkim ogniu. Następnie odkryć i gotować jeszcze pół godziny. Ostudzić.
  • 4. Wyjąć klopsiki i ułożyć je w salaterce lub głębokim półmisku. Bulion przecedzić przez sitko, marchewkę wyjąć i dodać do klopsików. Polać wszystko bulionem i odstawić na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Żydowska Koszerna Komunia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować