1.Przygotować bulion: rybę oczyścić, oskrobać, odciąć głowę, usunąć oczy i skrzela. Głowę dokładnie umyć i zostawić do przygotowania bulionu. Z ryby zdjąć skórę i usunąć kręgosłup. Dokładnie umyć i włożyć do garnka, dodać rybią głowę, wlać 2 litry wody, wrzucić pokrojone w plasterki marchewki i cebule. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować i pozostawić na maleńkim ogniu.
2.Przygotować klopsiki: mięso z ryby posiekać, dodać cebulę, macę, jajka, wodę oraz sól i pieprz. Wymieszać i ulepić niewielkie kulki.
3.Do wrzącego bulionu wlać 3 łyżki bardzo zimnej wody i włożyć klopsiki. Przykryć i gotować godzinę na malutkim ogniu. Następnie odkryć i gotować jeszcze pół godziny. Ostudzić.
4.Wyjąć klopsiki i ułożyć je w salaterce lub głębokim półmisku. Bulion przecedzić przez sitko, marchewkę wyjąć i dodać do klopsików. Polać wszystko bulionem i odstawić na noc do lodówki.
Komentarze