Galareta z nóżek (galert)

4.5 (149 ocen)

  • 4 godz.

U nas, na Śląsku mówimy na nią galert. Obowiązkowa pozycja na każdej imprezie i uroczystości. Najlepiej podawać ją z sokiem z cytryny lub z octem winnym.

  • 4 godz.

Składniki:

  • - 2 nogi wieprzowe,
    - 1 golonka,
    - po 1 marchewce, pietruszce i cebuli,
    - kawałek selera,
    - 3 łyżeczki żelatyny,
    - 2,5 l wody,
    - 4 liście laurowe,
    - 5 ziarenek ziela angielskiego,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Galareta z nóżek (galert) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, warzywa myjemy i cienko obieramy, kroimy na kawałki. Cebulę opalamy. Do garnka wkładamy umyte mięso (nóżki wieprzowe i golonkę) oraz marchewkę, pietruszkę, seler i opaloną cebulę. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Całość zalewamy ok. 2,5 l wody i gotujemy przez około 2 godziny.
  • 2. Mięso, warzywa i przyprawy (liście laurowe i ziele angielskie) wyjmujemy z wywaru. Z nóżek i golonki obieramy mięso, kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę kroimy w kosteczkę.
    Wywar doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody.
    Do wywaru dodajemy pokrojone mięso, marchewkę i rozpuszczoną żelatynę, zagotowujemy.
    Płyn rozlewamy do salaterek, odstawiamy do wystudzenia, a następnie do lodówki, do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Golonki Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować