Śląski żurek na zakwasie

4.82 (222 ocen)

Doskonały żurek. Odpowiednio kwaśny, doprawiony czosnkiem i majerankiem. W naszej rodzinie pojawia się bardzo często, zwykle jako sobotni obiad albo na Wielkanocnym śniadaniu, Najlepszy jest żurek na domowym zakwasie, dlatego często przygotowuję zakwas na zapas i trzymam go w lodówce.

Składniki:

  • Zakwas (na 1/2 l zakwasu) na żurek:
    - 4 łyżki mąki żytniej na żurek,
    - 1/2 l przegotowanej, letniej wody,
    - 2-3 ząbki czosnku.
    Żurek:
    - 1/2 l zakwasu na żurek,
    - 2 l wody,
    - 1/2 kg kości wędzonej lub żeberek wędzonych,
    - 40 dag białej kiełbasy,
    - 2-3 ziemniaki,
    - 3 ząbki czosnku,
    - po 1 marchewce i pietruszce,
    - 2 cebule,
    - 2 łyżki smalcu (ewentualnie oleju lub dobrej margaryny),
    - 5 kulek ziela angielskiego,
    - 3 listki laurowe,
    - majeranek,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.82 (222 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Zakwas

Śląski żurek na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy zakwas na żurek: Mąkę wsypujemy do dużego słoja, dodajemy pokrojony na plasterki czosnek i zalewamy przegotowaną, letnią wodą.
    Mieszamy i przykrywamy tak, by zakwas na żurek miał dostęp do powietrza, np. kilkukrotnie złożoną gazą i odstawiamy na ok. 5 dni w ciepłe miejsce by żurek się ukisił (od czasu do czasu mieszamy).
  • 2. Przygotowujemy żurek: Marchew i pietruszkę myjemy, cienko obieramy. 1 cebulę opalamy wraz z łupinkami. Kości wędzone lub żeberka myjemy i osuszamy.
    Do garnka wkładamy wędzone kości/żeberka, marchew, pietruszkę, opaloną cebulę, listki laurowe i ziele angielskie, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Wywar na żurek odcedzamy.
  • 3. Kiełbasę kroimy w w półplasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
    Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim na rumiano kiełbasę wraz z cebulką i czosnkiem.
    Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy je do wywaru z kości i gotujemy do momentu aż będą miękkie.
    Kiedy ziemniaki są już miękkie wlewamy zakwas na żurek, gotujemy przez chwilę i dodajemy podsmażoną kiełbasę z czosnkiem i cebulą. Całość zagotowujemy, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
    Żurek podajemy z chlebem (najlepiej domowego wypieku).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować