Galareta z nóżek wieprzowych

  • wyświetlono: 89921 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna, prosta i tradycyjna galareta z nóżek !

lexi27
  • 8 porcje
  • Łatwy

Składniki

- nóżki wieprzowe (przerąbanych na połówki jeśli są duże): 8 sztuk
- ogony wieprzowe: 2 sztuki
- marchew: 3 sztuki
- seler (średniej wielkości): 1 sztuka
- korzeń pietruszki: 1 sztuka
- por (zielona część): 1 sztuka
- pęczek natki pietruszki: 1 sztuka
- Liscie laurowe: 3 sztuki
- ziele angielskie: 3 sztuki
- ziarenka pieprzu: 8 sztuk
- sól do smaku około: 2 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Galareta z nóżek wieprzowych

  • 1. Nogi wieprzowe skrobiemy z błonek i opalamy nad ogniem. Następnie wkładamy je razem z ogonami do dużej miski bądź garnka i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na noc do wymoczenia (wówczas podczas gotowania nie będzie szumowin, a galareta będzie przejrzysta i klarowna).

    Następnego dnia nogi i ogony przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą do takiego poziomu, aby woda zakrywała delikatnie mięso, solimy. Doprowadzamy do zagotowania i zbieramy łyżką cedzakową ewentualne szumowiny.

    Dodajemy umyte, obrane i pokrojone w mniejsze części marchewki, seler i korzeń pietruszki. Por i natkę pietruszki myjemy i związujemy razem nitką, aby podczas gotowania się nie rozpadła i wrzucamy do mięsa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz.

    Całość gotujemy na bardzo niewielkim ogniu około 2,5-3 godziny, aż mięso zacznie się rozpadać.

    Gotowe mięso wyjmujemy do miski, studzimy. Powstały wywar przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami (aby nie znalazły się w nim drobne odłamki kości).

    Ostudzone mięso od kości i kroimy na drobne kawałki.

    Mięso i pokrojoną w półtalarki lub kostkę marchewkę przekładamy do miseczek lub do słoików (jeśli chcemy galaretę zapasteryzować) i zalewamy przecedzonym gorącym wywarem. Miseczki pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki.

    Galareta świetnie nadaje się do przechowywania dłużej w słoikach. Wystarczy ją tylko pasteryzować 5 minut, pozostawić słoiki do stężenia, a następnie przechowywać w lodówce.

    Aby mieć znów piękne galaretki w miseczkach należy rozpuścić zawartość np. 1 litrowego słoika na niewielkim ogniu, dowolnie udekorować dno miseczki, np. zieloną pietruszką, jajkiem, groszkiem itp, przełożyć mięso, zalać wywarem i pozostawić do stężenia w lodówce.

Zobacz też: łosoś w galarecie

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimaprzystawkagalaretaWielkanockonkurs_wielkanocnykomuniaboże narodzeniejesieńimprezy

Komentarze

Podobne przepisy

Galareta wieprzowa z grzybami

Dodane przez: zzewa

Galareta wieprzowa z grzybami

Jak pewnie zauważyliście uwielbiam...

Ozorki wieprzowe w galarecie

Dodane przez: teresa-kr

Ozorki wieprzowe w galarecie

Ulubiona potrawa mojego męża ,...

Galareta wieprzowa z dodatkiem wołowiny

Dodane przez: Gregorhspeed

Galareta wieprzowa z dodatkiem wołowiny

Moja wersja galarety na ostro

Galareta wieprzowa

Dodane przez: Skotka

Galareta wieprzowa

Świąteczna wersja zimnych nóżek...

Galareta wieprzowa

Dodane przez: Di bloguje

Galareta wieprzowa

Galareta z nóżek wieprzowych -...

Galareta wieprzowa w słoikach

Dodane przez: bienpyt

Galareta wieprzowa w słoikach

Zawsze zlewałam galaretę do salaterek....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE